Weekoogst #56

Soundbites-edition
De afgelopen weken heb ik af en toe geprobeerd enkele conferenties via Twitter te volgen. Niet aanwezig zijn, maar toch je kennis verrijken. Tot op zekere hoogte lukt dat ook wel is mijn ervaring. Je krijgt alleen via Twitter wel een soort soundbites-versie voorgetoverd waardoor je vaak op hoofdlijnen een conferentie wel kunt volgen, maar toch met alle beperkingen vandien. Aan de andere kant, het levert altijd minimaal één nuttige verwijzing op en de nodige quotes waar je weer her en der mee kunt rondstrooien. Tijd misschien voor een nieuwe rubriek, de congrestweet van de week?
Hier vast #1:

Nog een gevalletje WC-eend
Welk antwoord krijg je als je open access-publicerende wetenschappers vraagt of ze open access ondersteunen? Juist, ze ondersteunen open access! Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan deze wereldschokkende bevinding wekte recent de nodige hoon op verschillende discussielijsten op (zoals hier op LibLicense) en niet ten onrechte. Rijp voor de prullenbak. Veel beter en inzichtelijker is een nieuwe rapportage vanuit een JISC-project over de redenen waarom wetenschappers ondanks hun brede steun voor open access, zelf toch liever niet in open access-tijdschriften publiceren. De dominante publicatiecultuur is daarbij de doorslaggevende factor en zoals de onderzoekers concluderen: “For OA to advance, even with mandates and supportive policies, authors’ perceptions of journal brand centrality have to change; and changing attitudes to brands is the stuff of commercial advertising.” Komen we toch via een omweg weer bij WC-eend terecht. 😉

Neerlands bescheiden bijdrage aan OA (vervolg)
Aansluitend aan mijn eerdere blogpost kwam ik nu op de landelijke Open Access-site een handig overzicht tegen van alle inspanningen die de Nederlandse universiteiten en de KNAW zich getroosten om open access te bevorderen in Nederland. Zeker op het beleidsmatige vlak is er nog ruimte voor verbetering, om het voorzichtig uit te drukken.

Canada, Here We Come!
Dit weekend vertrekken 38 collega’s uit de wereld van de hogeschool- en universiteitsbibliotheken voor hun studiereis naar Toronto. Dit tweejaarlijkse evenement, georganiseerd door een inmiddels bijna professionele reiscommissie, vindt nu al voor de 25e keer plaats en kan op onverminderde belangstelling rekenen. Wie onze collega’s in Canada wil volgen kan terecht op hun weblog, een speciale Netvibes-pagina of via Twitter op #nvbcan.

Vacatures
Sinds deze week is bekend wie de opvolger van Graham Jefcoate wordt als bibliothecaris van de UB Nijmegen. Na een kort uitstapje buiten de bibliotheekwereld keert Natalia Grygierczyk weer terug bij haar oude stiel. De volgende vacature dient echter al weer vervuld te worden. Maria Heijne verruilt de bibliotheek van de TU Delft voor het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken.  De vacature in Delft is inmiddels vrijgegeven.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: