Coming Soon: BkCI

De eerste aankondiging dateert inmiddels al weer van driekwart jaar geleden en het promotiemateriaal belooft nog steeds: Coming in 2011. En wat komt er dan precies? Een nieuw onderdeel van Web of Science, de Book Citation Index (BkCI). Bij de eerste release zal het gaan om 28.000 geïndexeerde boeken, maximaal 5 jaar oud voor de exacte wetenschappen (2005 en later) en maximaal 7 jaar oud (2003 en later) voor de sociale en geesteswetenschappen. Na deze eerste release belooft Thomson Reuters jaarlijks 10.000 boeken te selecteren voor opname in de BkCI. Deze boeken worden op hoofdstukniveau ontsloten en volledig geïntegreerd in het reeds bestaande Web of Science van tijdschriftartikelen en conferentie proceedings.

Hoe de BkCI precies gepositioneerd gaat worden is mij nog niet helemaal duidelijk. Het wordt een apart onderdeel van Web of Science (maar tegen welke prijs?), maar in een van de beschikbare promotie-folders wordt ook al gesproken van een Science Edition en een Social Sciences & Humanities Edition (zelfde vraag: tegen welke prijs?). Afgezien van het feit dat ik dan uiteraard benieuwd ben wat in dit geval nu weer onder ‘Humanities’ geschoven gaat worden, doet ook de uitspraak van Thomson Reuters dat zij zich zullen focussen op Engelstalig materiaal (“Because English is the universal language of science at this time”) mij enigszins huiveren.

Kortom nog vragen genoeg over een produkt dat potentieel natuurlijk veel kan gaan betekenen. Coming Soon … wat mij betreft hoeft het niet langer te duren, net als voor die uitgeverijen, zoals IGI, die nu al hun publicaties mede aanprijzen met “This publication has been indexed in the Book Citation Index Humanities and Social Sciences Edition and the Book Citation Index Science Edition”. Rijkelijk vroeg lijkt me.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: