Weekoogst #55

And the Winner is…
De nominaties voor Salems 2011 Library Blog Awards zijn deze week bekend gemaakt. Mijn pogingen om Laika’s MedLibLog genomineerd te krijgen zijn jammerlijk mislukt. Ik kan me niet aan de indruk wekken dat de blik toch vooral gericht is op ‘lokale’ (lees: Amerikaanse) blogs. Volgend jaar maar een nieuwe poging wagen.
Wat de mogelijke prijswinnaars van dit jaar betreft: bij de ‘general’ blogs is Librarian in Black wat mij betreft de gedoodverfde winnaar.  In de categorie ‘academic’ mag wat mij betreft de prijs naar ACRLog gaan. Er kan nog tot 1 juni gestemd worden.

Webarchiving door de KB
Iedereen is uiteraard bekend met de mogelijkheid via de Wayback Machine van Internet Archive oude versies van websites op te roepen. Zeemanspraat is bijvoorbeeld inmiddels zeven keer door Internet Archive opgeslagen. De Koninklijke Bibliotheek is ook actief met webarchivering en heeft nu de eerste resultaten van haar inspanningen beschikbaar gesteld. Daarvoor moet je dan wel naar de KB en in het bezit zijn van een KB-lenerspas (hoe dat zich verhoudt tot het open access-beleid van KB-bibliothecaris Bas Savenije weet ik niet zo goed). Dit is de lijst van websites die momenteel in gearchiveerde vorm beschikbaar zijn.

Zo subtiel als een bulldozer
Trots meldt Folia, het Amsterdamse universiteitsblad, dat ze de prijs voor de beste cover van hoger onderwijsbladen van het afgelopen jaar heeft gewonnen, inderdaad een felicitatie waard. Ontwerper Pascal Tieman licht zijn ontwerpfilosofie toe: ‘Waar het om gaat is dat je de lezer op het verkeerde been zet. Hij moet pas in tweede instantie doorhebben waar de omslag om draait.’ Vervolgens moest ik toch even grinniken toen ik de Folia (cover: Pascal Tieman) van deze week zag: die is toch aanzienlijk minder subtiel dan andere ontwerpen van Pascal.

Er gaat niets boven Groningen
Wat doe je als instelling als je zelf beschikt over een prima wetenschappelijke bibliotheek die toegang biedt tot tienduizende elektronische tijdschriften en honderden databases? Dan adviseer je je studenten om zich tegen een korting van 50% online in te schrijven als lid bij de Koninklijke Bibliotheek. Waarom? Nou, dan krijg je toegang tot de Digitale Bibliotheek van de KB met “een groot aantal databases en duizenden online tijdschriften”! Is het echt?
Sorry collega’s in Groningen, ik kon het niet laten. Dit berichtje verscheen onder de mededelingen van jullie informatiseringscentrum in jullie gezamenlijke blad Pictogram. Misschien dat die ICT’ers nog eens bij jullie langs moeten komen. 😉

Advertenties

3 comments so far

  1. Bert on

    Geen geld voor 7,5 euro per jaar. http://www.kb.nl/hpd/kbpas/index.html
    Maar waarom zou je betalen als je via Groningen krijgt wat je nodig hebt? http://bestanden.ub.rug.nl/

  2. Lidie Koeneman on

    Voor de studenten van de RUG is de Digitale Bibliotheek van de KB weliswaar overbodig (hoewel, misschien zijn er nog andere bestanden bij de KB die digitaal niet in Groningen beschikbaar zijn?); gepensioneerde medewerkers van de UvA adviseer ik altijd om lid te worden van de KB.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: