Google, gewoon een beursgenoteerde onderneming

Jon Orwant constateerde gistermiddag dat met de ruim 15 miljoen boeken die Google nu gedigitaliseerd heeft het bedrijf net 10% van de totale geschatte wereldboekenproduktie van 129 miljoen heeft gedaan. De ambitie is echter nog steeds om voor de volle 100% te gaan, ingedachtig Google’s motto “to organize the world’s information and make it universally accessible and useful”.

Daar is deze week echter toch ook iets op teruggenomen met het besluit van Google te stoppen met het digitaliseren van kranten. Dat was een project waar Google enkele jaren na het begin van Google Books aan was begonnen en dat tot nu toe van zo’n 2.000 kranten een gedeeltelijk digitaal doorzoekbaar archief heeft opgeleverd. Op de lijst van kranten staan uiteraard veel lokale Amerikaanse kranten en de beschikbare jaargangen vertonen weinig continuïteit, laat staan volledigheid.

Naar de beweegredenen van Google kan slechts geraden worden. Gary Price op INFOdocket constateert uiteraard terecht dat “Google is a company like any other. With all of the useful/good things they do they’re still a for-profit business. It can sometimes be easy to forget this important fact.” Blijkbaar wegen de kosten van dit specifieke digitaliseringsproject niet op tegen de baten voor Google. Het tot nu toe gedigitaliseerde materiaal blijft gelukkig wel toegankelijk, maar Google legt hier wel heel nadrukkelijk toe op z’n eigen ambitie. En het is natuurlijk helemaal niet ondenkbaar dat Google ook t.a.v. Google Books, en lang voordat 100% digitalisering van die 129 miljoen boeken is gerealiseerd, op een gegeven moment een soortgelijke beslissing neemt.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: