Woord van het jaar: witwasalgoritme

Jon Orwant van Google sprak vanmiddag op het CATCH to eCATCH symposium in de Beurs van Berlage. Hij was de afsluitende keynote op een dag waarop stil werd gestaan bij de resultaten van het CATCH-programma tot nu toe. Een belangrijk deel van zijn presentatie was gewijd aan de Ngram-viewer en de nieuwe soort vragen die de beschikbaarheid van het gigantische corpus van 15+ miljoen boeken in Google Books mogelijk maakt.

In een interview met Orwant dat vlak voor het symposium in de Automatiseringsgids verscheen staat wat mij betreft het woord van het jaar 2011: witwasalgoritme. Of hij het woord zelf gebruikt heeft (maar dan vast in het Engels, whitewashalgorithm) of dat het een verzinsel is van journalist Richard Keijzer weet ik niet, maar ik vind het een prachtige vinding. En wat bedoelt Orwant er dan mee? Dat wordt uit de volgende context wel duidelijk:

Google hangt een datum aan iedere verbetering, zodat gebruikers kunnen zien met welk tekstcorpus ze werken. “En het dwingt ons ook om steeds weer te kijken of de processen verbeterd kunnen worden. En soms is de verbetering alleen cosmetisch, we hebben gemerkt dat gebruikers vooral oude boeken – denk aan de 16e of 17e eeuw – in hun originele vorm willen zien. Daar laten we ons witwasalgoritme dan ook achterwege. We zijn daar vorige week mee begonnen en de reacties uit de markt zijn enthousiast”, zegt Orwant.

De mogelijkheid 16e en 17e eeuwse drukken in het Google Books corpus in hun oorspronkelijke uitgave te zien, en niet netjes in een ‘witgewassen’ uitvoering, is inderdaad sinds begin deze week beschikbaar. Mooi dat dat mogelijk is nadat eerst, om redenen van leesbaarheid, opslag en laadsnelheid, door Google voor die bleke presentatie is gekozen. Misschien daarom straks niet ‘het woord van het jaar 2011’, maar wat mij betreft wel het boekenwoord van het jaar.

P.S. zoeken in Google op witwasalgoritme levert welgeteld één zoekresultaat op (na publicatie van deze post uiteraard twee). Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Andere voorbeelden?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: