Blokken op boeken

Exact drie jaar geleden was het een van mijn eerste posts: het bericht over de aanstaande bouw van een nieuwe bibliotheek voor de University of Chicago. Nu drie jaar later vindt vandaag de opening van de nieuwe faciliteit plaats. Op een centrale plaats op de campus is een ondergrondse opslagfaciliteit voor ruim 3,5 miljoen banden gebouwd met daarboven mooie studiezalen onder een glazen koepel, the Joe and Rika Mansueto Library. Chicago is trots op haar nieuwe faciliteit en heeft daar een paar fraaie promotiefilmpjes tegenaan gegooid, een korte:

en een veel langere versie:

Mooi als zo’n mega-project binnen zo’n korte tijd gerealiseerd kan worden. Kom daar maar eens om in Amsterdam. Morgenavond de volgende episode in de neverending story van de nieuwbouw van de Amsterdamse UB op het Binnengasthuisterrein: de stadsdeelraad discussieert dan over het besluit van het stadsdeelbestuur om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter om de bezwaren van een aantal belangengroeperingen tegen het verlenen van een monumentenvergunning (die in feite een sloopvergunning is) aan de Universiteit van Amsterdam gegrond te verklaren. Volgt u het nog? Stay tuned!

Grand Reading Room table under dome

Advertenties

1 comment so far

  1. Laval Hunsucker on

    “Mooi als zo’n mega-project binnen zo’n korte tijd gerealiseerd kan worden.” Inderdaad, Bert. Chapeau! Maar, dat is nu eenmaal de American way, en zeker de Chicago way (“City of Broad Shoulders”, enigszins te vergelijken met ons eigen Rotterdam). Alhoewel: Als je goed naar dat tweede filmpje luistert (ook naar het Engels accent van die tweede ‘bouwvakker’, v/a bijna het negen-minuten punt — en kijkt wat op zijn helm staat), zul je wel merken dat onze oosterburen daar ook een zeer aanzienlijke rol in hebben mogen spelen. En zelfs nog meer dan uit dit filmpje al blijkt. Die koepel is bijna een en al Duits, vanaf het ontwerp t/m die laatste glasplaat. Een goede oude traditie, die Duits-UChicago verband. Zie je vaker — ook aan de basis van die prachtige UB als zodanig (“The Berlin Collection” van 1891).

    Leuk Europees/Amerikaans succesnummer, dus :-). Toch vind ik zelf, als ik dat mag zeggen, het interieur veel minder geslaagd. De “oude” Regenstein (1970) is mooier en gezelliger. Ach, je kunt niet alles — en daar zit ook vast wat nostalgie in :-).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: