Weekoogst #54

Snoeien en groeien
Niet alleen de wereld van de openbare bibliotheken staat overal onder druk, ook de universiteits- en hogeschoolbibliotheken moeten de broekriem flink aanhalen. De tien bibliotheken die gezamenlijk het bibliotheeksysteem van de University of California vormen, moeten in de komende 6 jaar liefst 50 miljoen $ bezuinigen, oftewel ruim 20% van hun huidige budget. Intensievere samenwerking is daarbij het toverwoord om de noodzakelijke efficiency te bereiken. Opvallend in het nu voorliggende rapport vond ik de voorspelling dat de komende jaren de fysieke collectie van de bibliotheken gezamenlijk nog zal groeien (p. 10) en dat, gegeven de beschikbare plankruimte, binnen vijf jaar 0% groei gerealiseerd moet worden.

E-books worden volwassen
Weer zo’n teken dat we met e-books zo langzamerhand het stadium van volwassenheid beginnen te bereiken: de National Information Standards Orgniazation van de VS (NISO) is overgegaan tot de instelling van een E-book Special Interest Group (E-book SIG). Doel: het onderzoeken van best practices en standaarden “related to the creation,  distribution, discovery, delivery, and preservation of digital book content.” Alleen deze opdracht lijkt me al eentje waaraan men zich makkelijk zal vertillen: “How can NISO actively foster “incubation teams” to identify specific pain points in the e-books realm that could be remedied through formal standards, recommended practices, dissemination of information”. Pijnpunten genoeg volgens mij.

Nieuws van de dag
Of het verdiend is, is een kwestie waarover alleen vandaag nog gediscussieerd wordt. Voor de rest wordt het over een tijdje ‘gewoon’ een van de dertig (mogen we hopen: 30+) kampioenschappen. Spannend was het wel, en ja, verdiend natuurlijk ook. 😉

                                              

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: