Zwagerman over Bril

Vanmorgen een fraaie bijdrage in de Volkskrant van Joost Zwagerman over Het evenwicht van Martin Bril. Zwagerman buigt zich met name over de vraag of de publicatie na zijn dood van privé-mails van Bril een juiste beslissing is van zijn vrouw en of het iets toevoegt aan het beeld dat we al van Bril hebben. Zwagerman vindt het in ieder geval te ver gaan en verbindt daar (met een knipoog?) de gevolgtrekking aan vast dat hij zelf “er een nieuwe reden bij (heeft) om voorlopig nog maar niet dood neer te vallen – en om e-mails te deleten.”

Zelf heb ik vorige week tijdens mijn vakantie ook Het evenwicht gelezen. Ik vond het een indrukwekkende en openhartige worsteling van een schrijver met zijn naderende dood. Niet uniek in zijn soort maar door de specifieke Brilliaanse observaties beslist een aanrader. Aansluitend las ik – het was tenslotte vakantie en geen wifi beschikbaar – Het tekort en andere verhalen uit 1998, volgens de flaptekst Brils lievelingsbundel, “een unieke, maar krachtige cocktail van fictie en non-fictie” en “een prachtig bewijs van Brils superieure pen.”

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. De langere (maar nog steeds korte) verhalen in de bundel overtuigden mij in tegenstelling tot de kortere verhalen niet. Bril is/was op z’n best als observator en chroniqueur van het dagelijkse leven, onderlinge menselijke relaties en de mens en zijn omgeving. Zijn columns zijn het herlezen vaak meer dan waard, vanwege de rake typeringen, de met veel gevoel voor het juiste moment gebruikte tussenwerpsels (enfin, tsja) en regelmatig een enkele zin waarvan je meteen denkt: ‘ja, zo is het. Had ik het zelf maar bedacht en zo geschreven’. Een voorbeeld daarvan uit Het tekort, uit het verhaal over Brils ontmoeting met de Brits/Amerikaanse schrijver Martin Amis in een Londens snookerlokaal. Bril bereidt zich daar in Amsterdam al op voor: “Het was inderdaad zo makkelijk als het eruitzag op tv, alleen dan moeilijker.”

Tsja…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: