And the Winner is … Primo!

Na een vergelijkend onderzoek tussen de vier belangrijkste kandidaten (EDS, Primo, Summon en WorldCat Local), een gezamenlijk met de UB Leiden ondernomen voorbereidingstraject én scherpe onderhandelingen met de leverancier is nu de kogel door de kerk: de UB Amsterdam gaat over tot de aanschaf van Primo van Ex Libris als nieuwe discovery tool. Daarmee zijn we niet de eerste in Nederland (Twente en Wageningen gingen ons voor), maar krijgt Primo wel echt vaste grond onder de voeten in de wereld van de Nederlandse universiteitsbibliotheken.

Kopen is één, implementeren is weer heel iets anders. De ambitie ligt wat dat betreft hoog, namelijk om in het najaar (het liefst natuurlijk al bij de opening van het nieuwe academisch jaar) de nieuwe zoekmogelijkheid al beschikbaar te kunnen stellen. Hoe dat er uit kan gaan zien, kan bijvoorbeeld afgeleid worden van de net geïmplementeerde Primo-versie van de UB Twente, FindUT. Het ene strakke zoekbalkje, alle digitale en papieren content in één zoekslag doorzocht en een resultatenlijst die met behulp van facetten eenvoudig in te perken is. Als je het zo formuleert, is die implementatie eigenlijk maar een fluitje van een cent. Maar we zullen zien.

Uiteindelijk zijn de echte winnaars natuurlijk straks onze studenten en medewerkers. Die hebben geen cursus meer nodig om zich de eigenaardigheden van onze Digitale Bibliotheek eigen te maken, althans dat hopen we. Maar de echte proof of the pudding blijft toch altijd in the eating. Ik ben benieuwd hoe we hier aan het eind van dit kalenderjaar tegenaan kijken. Ik zal een aantekening in Outlook maken om hier in december op terug te komen.

Advertenties

1 comment so far

  1. Ger Spikman on

    Gefeliciteerd. Wij implementeren nu en zien verlangend uit naar het resultaat. Nu in elk geval 4 UB’s voor Primo hebben gekozen lijken ze winnaar te zijn in dat segment. Recentelijk hebben we in UKB-verband o.a. gediscussieerd over Discovery Tools in het kader van het beleidsplan. Gezamenlijk optrekken in de keuze en aanschaf van een Discovery Tool is niet meer aan de orde. Beleid ontwikkelen mbt dit thema moet volgens mij niet meer gaan over de tools maar over Discovery, metadatalayers en content. Toch?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: