Weekoogst #52

Ik nomineer!
In kringen van Amerikaanse bibliothecarissen wordt al gesproken over Trzeciakgate, de ophef die ontstaan is over de uitspraken van de bibliothecaris van McMaster University, Jeff Trzeciak, dat hij in de toekomst eerder PhD’s zou inhuren dan masters Library and Information Science, afgestudeerden van dé vooropleiding in de VS voor informatiespecialisten op academisch niveau. Jacqueline Limpkens (Laika) schreef er deze week een post over waarin ze stevig en nuchter door alle Amerikaanse ophef en op-de-teentjes-getrapt-zijn heenprikt zonder overigens ook Trzeciak te sparen.

Het zijn mede dit soort posts waardoor ik het al veelgeprezen Laika’s MedLibLog ga nomineren voor de 2011 Library Blog Awards van Salem Press. We zullen die Amerikanen eens een poepie laten ruiken!

                              

Early European Books
In Liber Quarterly staat een sponsored article van ProQuest over het Early European Books project. In aanvulling op Early English Books Online is ProQuest bezig in samenwerking met nationale en onderzoeksbibliotheken uit Europa (waaronder de KB) materiaal van voor 1700 te digitaliseren. ProQuest hanteert daarbij een nieuw model: in het land van herkomst is het materiaal open access beschikbaar, daarbuiten heeft ProQuest de rechten om het materiaal commercieel te exploiteren. Maar: “ProQuest commits to the provision of global open access to the collection at a future date.” Ik ben wel benieuwd of die datum ook contractueel is vastgelegd, of dat ProQuest dat zelf mag bepalen.

Twee collecties zijn er inmiddels beschikbaar en de derde volgt dit jaar. Daarin zal ook materiaal uit de Koninklijke Bibliotheek zijn opgenomen. Inmiddels heeft ProQuest recent ook een overeenkomst met het Wellcome Library afgesloten en volgt er binnenkort nog een nieuwe partner. Er is verder een koppeling met de Universal Short-Title Catalogue. Belangrijkste beperking van EEB (en EEBO) is en blijft dat het ‘slechts’ om digitale reproducties gaat van de originelen die niet op woordbasis doorzoekbaar zijn.

Advertenties

1 comment so far

  1. laikaspoetnik on

    Mooie karakterisatie van mijn blogpost, Bert. En wat een enorme eer, dat je me nomineert voor 2011 Library Blog Awards van Salem Press. Ben benieuwd in welke categorie ik val: quirky of academic 😉 Die awards waren aan me voorbijgegaan, maar ik zal ze nu in de gaten houden. Dank!

    Jacqueline (Limpens, overigens)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: