Checking footnotes

Het is monnikenwerk en ik lust er wel pap van: datagebaseerd onderzoek naar het gebruik van informatiebronnen door onderzoekers. Deze keer gaat het om PhD-studenten van de University of Notre Dame. Drie jaar proefschriften is doorgespit (resultaat ruim 39.000 referenties) en vervolgens is gekeken naar de herkomst, disciplinaire verschillen en beschikbaarheid van de gebruikte literatuur. Dat laatste is minder interessant, maar die andere twee punten zijn dat wel.

De belangrijkste resultaten: 55% van de referenties betreft tijdschriftartikelen en 37% boeken. Maak je echter een uitsplitsing naar discipline, dan blijken de percentages bij geesteswetenschappen respectievelijk 23% en 73% te zijn en bij de bèta’s 78% en 14%. Geen verrassing, maar toch. De gemiddelde leeftijd van de referenties varieert van 11 jaar bij de bèta’s via 19 jaar bij de gamma’s tot 33 jaar bij de alfa`s. Historici spannen de kroon met een gemiddelde referentieleeftijd van liefst 43 jaar. Ook hier: niet echt iets nieuws onder de zon, maar meer een herbevestiging van eerder onderzoek. Dat je echter altijd met een zekere bias in dit soort onderzoek rekening moet houden blijkt uit de top-25 geciteerde items. Bij de bèta’s zijn dat gewoon Science, Nature en PNAS, maar bij de geesteswetenschappers betreft het hoofdzakelijk theologische titels. Gelet op de katholieke signatuur van de University of Notre Dame verbaast ook dat natuurlijk niet.

P.S. de pre-print van dit artikel is nu, in april al, beschikbaar. Verwachte officiële publicatiedatum in de gedrukte versie van College & Research Libraries is november 2011! Lang leve elektronisch publiceren en open access.

Advertenties

1 comment so far

  1. zeemanspraatt on

    En het is uiteindelijk januari 2012 geworden!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: