Dewey Defeats Truman!

Het is een van de bekendste foto’s uit de geschiedenis van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: democraat Harry S. Truman die de dag na de verkiezingen op 3 november 1948 triomfantelijk de (foute) kop van de Chicago Tribune in de lucht steekt. Niet zijn uitdager Thomas E. Dewey maar Truman had toch, tegen alle verwachtingen en polls in, de verkiezingen gewonnen. De Chicago Tribune had met haar kop verkeerd gegokt.

                           5 Myths About the 'Information Age' 1

Een variant op deze foto siert de laatste bijdrage van Robert Darnton aan The Chronicle of Higher Education: Digital Defeats Books. In zijn bijdrage verwijst Darnton op zijn bekende wijze vijf mythes van de information age naar de mestvaalt van de geschiedenis. Nee, het gedrukte boek is niet dood, de information age is niet iets van vandaag, lang niet alle informatie is nu digitaal beschikbaar, bibliotheken zijn niet overbodig en nee, de toekomst is niet uitsluitend digitaal. Niets nieuws voor wie Darnton met enige regelmaat volgt, maar hij blijft het onvermoeibaar en met overtuiging brengen. En wat voor Darnton pleit is dat hij niet alleen een blijvende hybride toekomst voorspelt, maar ook daadwerkelijk in de praktijk brengt. In zijn nieuwste boek Poetry and the Police gaan de behandelde protestliederen uit de 18e eeuw echt leven door het digitale supplement bij het gedrukte boek: moderne opnames van een selectie liederen vertolkt door Hélène Delavault.

Digital Defeats Books? No, let’s call it a draw.

P.S. lees meteen even Joe Esposito over zin en onzin van disintermediation en Kevin Kelly over What Books Will Become. Drie artikelen die gezamenlijk aardig de toekomst van het boek, de uitgeverij, de bibliotheek (en dus ook van ons) in beeld brengen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: