Wij van WC-eend adviseren WC-eend

De American Chemical Society (ACS) is de grootste beroepsorganisatie van chemici in de Verenigde Staten en naar eigen zeggen de grootste wetenschappelijke society ter wereld. Vanuit die positie verleent de ACS aan universitaire (undergraduate) programma’s die aan haar standaarden voldoen een keurmerk; niet een formele accreditatie maar wel een vorm van goedkeuring die belangrijk is in de onderlinge concurrentiestrijd op de Amerikaanse hoger onderwijsmarkt.

Tegelijkertijd is de ACS een van de grootste en belangrijkste uitgeverijen van wetenschappelijke tijdschriften op alle terreinen van de chemische wetenschappen. Chemical Abstracts en SciFinder Scholar zijn daarvan de belangrijkste referaattijdschriften, tevens berucht om hun peperdure prijsstelling. Maar daarnaast publiceert de ACS nog tientallen tijdschriften op allerlei deeldisciplines. Niets mis mee, lijkt het op het eerste gezicht. Behalve dat de ACS, als accrediterende organisatie, toegang tot haar eigen tijdschriften als voorwaarde stelt voor toekenning van haar eigen zegel van goedkeuring. Ik vat het nu even kort door de bocht samen, maar hier komt het in essentie toch op neer. Een conflict of interest, om het voorzichtig uit te drukken.

Typisch gevalletje WC-eend?

P.S. diegenen die hier de gebruikelijke weekoogst (# 51) verwachten, moet ik ‘teleurstellen’. Die oogst heb ik feitelijk afgelopen vrijdag al gepresenteerd.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: