E-reading de maat genomen

’t Is maar een artikeltje van net twee pagina’s in de nieuwe Educause Review, maar in dit geval is dat een extra reden om het lezen ervan aan te raden. De auteur, David McCarthy, is werkzaam bij Barnes & Noble, een van de grotere spelers op de Amerikaanse e-books en e-readersmarkt (de NOOK). McCarthy schetst de actuele stand van zaken m.b.t. e-books en e-readers in het Amerikaanse hoger onderwijs, mede gebaseerd op recent eigen onderzoek van Barnes & Noble onder studenten.

Zoals gezegd, het zijn maar twee pagina’s (lezen dus!), daarom maar een enkel saillant punt uit zijn betoog:

“Less than 20 percent of content requested by faculty is available in a digital format, meaning that the ‘digital only’ classroom is still a ways off.” (let wel, we hebben het hier over de Amerikaanse onderwijsmarkt)

“This is not music”.  De overgang naar digitale muziek is onvergelijkbaar met de overgang naar digitale boeken. Het gaat niet alleen om een andere distributievorm, maar vooral om een andere vorm van consumptie. En ‘pleasure reading’ is daarbij weer onvergelijkbaar met studerend lezen.

De huidige generaties e-readers en tablets (inclusief de iPad) voldoen nog lang niet aan de minimale vereisten die studenten stellen aan hun ‘study device’.  Een laptop komt daar op dit moment nog steeds het meest bij in de buurt.

Maar: “institutions need to be careful not to overcommit to a solution. The transition to e-reading is going to take longer than for other digital media, so an incremental approach may be wiser than an all-in commitment”.

Geen eenduidige oplossingen; een langdurige transitieperiode; het is goed dat dat nog eens op deze onderkoelde wijze uit deze hoek en in dit medium wordt betoogd.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: