Nieuw en oud

Gisteren was ik te gast in De nieuwe bibliotheek van Almere tijdens het Drempels weg seminar van Ingressus (#idw2011). De directeur van de bibliotheek, Chris Wiersma, kreeg uiteraard de gelegenheid de filosofie achter die nieuwe bibliotheek uiteen te zetten, van het retailconcept tot de marktsegmentatie, van het verleiden tot het inspireren. En het moet gezegd worden, die nieuwe bibliotheek mag er zeker zijn. Wiersma schetste ook de problemen waarmee de openbare bibliotheken tijdens de transitie naar een meer digitale nieuwe bibliotheek worden geconfronteerd. Van die digitale toekomst was hij overtuigd, maar die toekomst zou zijns inziens ook zeker nog steeds deels analoog (papier) zijn. Hij gebruikte daarvoor de term ‘duale bibliotheek’ waar in kringen van wetenschappelijke bibliotheken de term ‘hybride bibliotheek’ meestal gebruikt wordt.

Hoe duaal die huidige nieuwe bibliotheek, ook die in Almere, nog steeds is bleek later toen ik rondlopend door de bibliotheek achter een van de vele computers plaatsnam, het een en ander opzocht en toen mijn oog liet vallen op de papiertjes die onopvallend naast het toetsenbord lagen:

Schattig, ik kan er geen andere term voor vinden. Niets QR-code aflezen met je smartphone, maar gewoon ouderwets met een potlood het plaatsnummer overschrijven uit de catalogus. Old meets New. En deze service is beslist niet overdreven, want een specifieke signatuur terugvinden in De nieuwe bibliotheek is beslist geen sinecure.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: