Weekoogst #48

Google: hoe nu verder?
Het was natuurlijk het bericht van de week: de uitspraak van rechter Chin in de zaak rond Google Books. De commentaren waren niet van de lucht, met als algemene strekking: 1) Google heeft de eerste slag verloren, maar 2) er zit voldoende ruimte in Chins uitspraak voor een overeenkomst die wel de rechterlijke goedkeuring zal weten weg te dragen en 3) voor de categorie verweesde werken is nieuwe wetgeving door Congress een absolute noodzaak. Hier nog wat links:

Samenwerken
Ook de Nederlndse universiteitsbibliotheken hebben hun mond er vol van (en ook bijvoorbeeld hun beleidsplannen): samenwerking. De praktijk is zoals altijd veel weerbarstiger. Echte samenwerking komt maar moeizaam van de grond. Vanuit de VS komen steeds meer berichten dat het daar inmiddels meer succes begint te krijgen, o.m. natuurlijk vanwege de penibele budgettaire situatie waarin iedereen verkeert. In Boston werken Harvard en MIT steeds nauwer samen en in Baltimore wordt gedacht an het samenvoegen van de campussen in College Park en Baltimore into a mega-university that would surpass Stanford and Yale in some higher education rankings. Hoe lang duurt het nog voordat de UvA en de VU gaan fuseren of dat we bij de afkorting RU niet langer aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) maar aan de Randstad Universiteit denken? De twee Amsterdamse universiteiten samen met Utrecht en Leiden, moet je eens kijken op welke plek je in die rankings terecht gaat komen!

Digitalisering
Als we het over de digitalisering van ons boekenbezit hebben, gaat het vaak over wat er in de Angelsaksische wereld op dit vlak gebeurt. Dat is ten onrechte. Ook elders wordt die digitalisering (maar dan zonder de Google-dollars) steeds voortvarender aangepakt. Ik vroeg laatst al aandacht voor het Franse Persée en het Duitse Digizeitschriften, en daar kan sinds deze week het plan om alle Duitse drukken uit de 17e eeuw te digitaliseren aan worden toegevoegd. Ruim 200.000 titels zouden binnen zes jaar online beschikbaar moeten komen.

Zelf e-books maken
We kennen allemaal de Ewoud Sanders’ methode van zelf digitaliseren: rug eraf, door de scanner en klaar is kees. Jammer van het boek maar je hebt er een mooie digitale file voor terug. Wil je iets voorzichtiger met je eigen boekenverzameling omspringen en heb je veel tijd tot je beschikking, dan kun je nu voor nog geen $ 150 de ION Book Saver aanschaffen. Digitaliseert ook en je boek blijft heel.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: