What’s Good Enough for MIT…

Afgelopen week publiceerde Times Higher Education een nieuwe variant op haar ranking van universiteiten. Dit keer geen kwaliteitstoets, maar een reputatieranglijst gebaseerd op een enquête die wereldwijd aan tienduizenden wetenschappers is toegestuurd en die uiteindelijk door ruim 13.000 van hen ook ingevuld is. Die 13.000 respondenten zijn afkomstig uit 131 landen.

In de top-10 van deze nieuwe ranglijst staan de usual suspects: Harvard op 1, gevolgd door MIT, Cambridge, Berkeley, Stanford, Oxford, Princeton, Tokio, Yale en CalTech. Delft houdt de Nederlandse eer hoog met een 49e plaats; Utrecht zit in de groep 71-80; Leiden en de UvA in de groep 81-90. Met vier universiteiten bij de eerste honderd doet Nederland het weer helemaal niet slecht. En zij die hoog scoren, nemen daar uiteraard met genoegen kennis van, zoals Delft en MIT.

De bibliotheken van datzelfde MIT brachten onlangs een promofilmpje uit over het belang van de bibliotheek voor onderwijs en onderzoek aan MIT. Sober en onderkoeld, maar wel met een duidelijk boodschap: ook in de 21e eeuw doet een wetenschappelijke bibliotheek ertoe, met “librarians and others who are informed enough in the disci[plines and savey enough about the way faculty do their research”, maar “there is no blueprint that is going to tell us where we are going or how we are going to get there.” (Ann Wolpert, Director of Libraries, MIT). Bijna 9 minuten, maar toch. Even kijken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: