Weekoogst #44

Sociale media: gids of druk?
Medewerkers van de universiteiten van Leicester en Derby stelden voor het Britse Research Information Network Social Media. A Guide for Researchers samen. Ondanks alle varianten op 23 dingen, ook SURF doet daar in Nederland aan mee, is de kennis over en het gebruik van sociale media onder wetenschappers nog relatief beperkt. RIN hoopt met deze gids, een combinatie van 40 pagina’s tekst en 1 A4tje met alle relevante links, drempels weg te nemen en aldus bij te dragen aan de ‘huge amount to gain’ die onderzoekers met het gebruik aan sociale media staat te wachten. Ik vraag me af of zo’n gids daarbij veel effect zal hebben. En dat vroeg ik me nog meer af toen ik als een van de resultaten van een onderzoek van de Londense CIBER-groep naar Social media and research workflow het volgende las:

The key driver for the take up of social media is pressure exerted by peers outside of the researcher’s own institution. Social media are helping to fulfill the demand for cheap, instant communication between researchers fuelled by the growth of collaborative and interdisciplinary research.

Daar kan volgens mij geen gids tegenop.

Summon vs. Primo Central: voorlopig onbeslist
In hetzelfde CIBER-rapport dat ik hierboven al aanhaalde, staat ook de volgende wens van onderzoekers met stip op nummer één:

Researchers also sent a clear message to librarians. At the top of their wish list, and by a big margin, is a desire to be able to search across the full text of all locally-held licensed e-content using a simple interface like Google. This is seen as a much greater potential benefit than libraries moving into the social media space by offering users, for example, an opportunity to socially tag the library catalogue.

Het is dus niet verwonderlijk dat alle Nederlandse universiteitsbibliotheken meer en minder vergevorderde plannen hebben om dit jaar in de voetsporen van de UB van de Erasmus Universiteit te stappen en over te gaan tot de aanschaf van een discovery tool. Summon en Primo Central lijken daarbij de hoogste ogen te gooien. Summon deelde de eerste klappen uit door de Erasmus en de TUe voor zich te winnen, maar inmiddels heeft ExLibris teruggeslagen door in ieder geval Twente en Wageningen en mogelijk nog een paar andere instellingen voor Primo te winnen. Delft en Tilburg kijken voorlopig met hun eigen produkt vanaf de zijlijn toe.

Niets menselijks is ons vreemd
Een aantal weken geleden vroeg ik al aandacht voor de resultaten van het SOAP onderzoek en het toch wel, althans voor sommigen, ontnuchterende feit dat open access-overwegingen bij onderzoekers nauwelijks een rol spelen bij de keuze voor het tijdschrift waarin ze willen publiceren. Nee, het gaat om prestige, impact factor en inhoudelijke relevantie van het tijdschrift.
Ook de Nederlandse respons op de internationaal uitgezette enquête is nu aan een nadere analyse onderworpen. En wat blijkt? Niets menselijks is ons Nederlanders vreemd. Ook onze onderzoekers kiezen primair voor tijdschriften die inhoudelijk relevant zijn, goed staan aangeschreven en een hoge impact factor hebben. En open access? Zestig procent van de Nederlandse respondenten vindt dat irrelevant (15%) of minder belangrijk (45%) bij hun keuze voor een tijdschrift. Case closed?

DPLA van start
’t Had een nieuwe aflevering in m’n afko-serie kunnen zijn (maar let op: binnenkort aflevering 8: LARCH), maar ik neem de DPLA nu maar hier op. De Digital Public Library of America. Harvards Robert Darnton stond enkele maanden geleden aan de wieg van dit initiatief dat nu, mede dankzij een subsidie van de Alfred P. Sloan Foundation, de contouren van een volwaardig project begint te krijgen. Er is inmiddels een star-studded stuurgroep, een projectwiki en een discussielijst, dus hier gaan we de komende jaren meer van horen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: