Haasje over

Dagelijks fiets ik van Diemen heen en terug naar het centrum van Amsterdam, de eerste kilometers over een rustig fietspad langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de laatste door de drukte van ochtend- en avondspits. Vlak voordat ik de stad in rijd ligt er een rechte strook asfalt van zo’n 500 meter, de Flevoparkweg. Bijna geen verkeer en dus een weg die uitnodigt tot ‘planken’.

Daar kwam een paar jaar geleden een einde aan toen het stadsdeel vijf flinke verkeersdrempels liet aanleggen verspreid over die 500 meter. En niet van de flauwe drempels, maar ware lanceerinrichtingen waar je beter niet al te hard overheen kunt rijden. Zelfs fietsers kunnen er beter voor uit het zadel gaan. De drempels waren dan ook een flinke streep door de rekening van de scooterrijders en wannabe-wielrenners die de Flevoparkweg ook gebruikten voor hun variant op ‘planken’. Één-nul dus voor stadsdeel Zeeburg (nu Oost).

De weggebruikers waren echter niet voor een gat te vangen. Het duurde niet lang of alle scooters en wielrenners sprongen bij de eerste de beste drempel op het voetpad naast de weg om bij de laatste drempel weer op de rijbaan terug te keren. Stadsdeel gefopt en het planken hernam z’n oude ritme. Één-één dus. Totdat enkele weken geleden het stadsdeel keihard terugsloeg door bij elke drempel op het voetpad twee hele nare stenen drempels te maken plus daarnaast een barricade van enorme boomstammen die het omzeilen van de drempels via het gras onmogelijk maken.

Twee-één dus voor het stadsdeel. Het is net de eeuwige strijd tussen softwaremakers en hackers. De beurt is nu weer aan de scooterrijders en wielrenners. Ik ben benieuwd of ze de nu opgeworpen barricades zullen weten te ontwijken. Er bestaat nog de mogelijkheid van de 10 cm brede stoeprand, maar wil je die veilig nemen dan zul je je snelheid behoorlijk terug moeten nemen. En daar ging het natuurlijk uiteindelijk in de eerste plaats om.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: