Tame the Web (if You Can)

Ze noemen het geloof ik een soft launch. Je zet een nieuw produkt ‘in de markt’ zonder daar veel aandacht voor te vragen in de hoop en verwachting dat er vanzelf wel een buzz ontstaat. Goed, tot zo ver de marketing speak.

Sinds kort bieden we een nieuwe dienst aan, webbronnen voor de geesteswetenschappen. ‘Waarom?’ in hemelsnaam, zal menigeen zich afvragen. Dat hebben we toch eeuwengeleden gedaan, toen kwam Google en vervolgens zijn we er collectief maar mee gestopt (denk aan DutchESS, NetFirst en vergelijkbare diensten). Ja, dat klopt en toch zijn we er nu weer voorzichtig mee begonnen. Om meerdere redenen, maar de belangrijkste is uiteraard dat er vanuit onze gebruikersgroepen vraag naar kwam. Of dit het juiste antwoord is, en voor hoe lang, zal de toekomst moeten uitwijzen maar we willen het toch weer proberen.

En wat doen we dan nu? We hebben, grotendeels al bestaande selecties webbronnen (die, zeg maar, hun waarde voor ons onderwijs en onderzoek hebben bewezen) ondergebracht in een repository-omgeving. Ontsluiting is tot een minimum teruggebracht (geen regelgeving!) en het zoeken zelf is net zo eenvoudig als in Google. De repository is tevens ondergebracht in onze Digitale Bibliotheek en kan daar simultaan met andere databestanden doorzocht worden. Gebruikers vinden niet alleen artikelen en boeken over hun onderwerp, maar in voorkomende gevallen ook websites. Een eerdere poging (overigens al weer een aantal jaren geleden) om Google in MetaLib mee te laten draaien stuitte op een Njet uit Mountain View. Mochten we binnenkort onze keuze gemaakt hebben voor een discovery tool, dan kan deze repository, net als die voor de publicaties van onze medewerkers, die voor de proefschriften en die voor de scripties, opgenomen worden in de centrale index waarin gezocht zal gaan worden.

Het ei van Columbus? Dat verwachten we zeker niet, maar het is wel interessant om te zien hoe het gebruik van deze database zich zal ontwikkelen. Een korte speurtocht, dankzij collega Pascal Braak gelukkig een heel korte, naar wat andere UBs doen, leverde toch nog wat resultaat op. Wij zijn dus toch niet de enigen die vinden dat we hier iets moeten doen. GroningenMaastricht en Eindhoven doen het bijvoorbeeld ook.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: