Maar soms is BIG ook erg prettig

We zitten middenin ons project om zo’n 10 kilometer van ons bezit aan tijdschriftenjaargangen te identificeren voor verwijdering uit onze collectie. Dat is een operatie van een omvang die we niet eerder onder handen hebben gehad en die, vanwege de zorgvuldigheid waarmee een en ander moet plaatsvinden (uniek materiaal moet koste wat het kost behouden blijven voor de collectie-Nederland), een behoorlijke belasting voor de organisatie tot gevolg heeft. Niet alleen voor de magazijnmedewerkers, die al die jaargangen daadwerkelijk van de planken moeten halen, maar ook voor de medewerkers van de afdeling Metadatadiensten (die de controle op uniciteit in de GGC voor hun rekening nemen) en de facultaire informatiespecialisten (die verantwoordelijk zijn voor de inhoudelijke afweging). En last but not least de conservatoren van de Bijzondere Collecties, die de ultieme check doen op de titellijsten voordat definitief vastgesteld wordt dat een bepaalde reeks jaargangen van een tijdschrift uit ons depot kan worden verwijderd. En zelfs dan is het werk nog niet gedaan, want dan moet er nog met vereende krachten achter de schermen voor gezorgd worden dat onze holdings aangepast worden, niet alleen in onze eigen catalogus, maar ook in de NCC. Aan het eind van dit jaar moeten we klaar zijn en dan hebben we, ook door de herschikking van het resterende materiaal, weer voldoende ruimte gecreëerd in ons depot, en een fikse financiële bezuiniging gerealiseerd.

Maar het kan ook anders, zoals duidelijk wordt uit dit bericht op het Boekendingenblog. Daarin wordt bericht over de nieuwe Book Storage Facility van de Bodleian Library in Oxford. In de nieuwbouw is maar liefst 245 kilometer nieuwe plankruimte gerealiseerd (ongeveer drie keer ons eigen depot in Amsterdam-Zuidoost) zodat de Bodleian in de komende jaren vrolijk door kan groeien en zich niet in het soort operaties hoeft te storten waar wij nu middenin zitten. Wat het verstandigste is, meer ruimte creëren om door te groeien of je herbezinnen op wat je als individuele instelling nu wel of niet bewaart, laat ik nu maar even in het midden. Rustig door kunnen verzamelen, makkelijk is het natuurlijk wel.

                                 

Alhoewel… Bij ‘rustig’ doorverzamelen met een aanwas van 1.000 banden per dag (!) zal de BSF toch ook in 16 jaar al weer bommetje vol staan. Dat geeft toch te denken…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: