Weekoogst #40

Nut van een blog definitief bewezen 😉
De nieuwste editie van de Webometrics Ranking Web of World Repositories is beschikbaar. Trotse aanvoerder van deze editie is het Social Science Research Network. Snel even gekeken waar de UvA deze keer terecht is gekomen. Dat valt niet mee. De 268e plaats, net voor de Vrije Universiteit. Met name de verhouding tussen records met alleen metadata en records met full text (zgn. rich files) is in UvA-DARE niet goed. Maar hoe was dat vorig jaar ook al weer? Webometrics geeft daar zelf geen antwoord op, want bij het verschijnen van een nieuwe editie van de ranglijst verdwijnt de vorige meteen van het web. Biedt de Wayback Machine dan misschien uitsluitsel? Nee, ook niet. Maar gelukkig: dan is er altijd nog Zeemanspraat! Vorig jaar stonden we op plaats 263. Vijf gezakt dus.

Google Scholar opnieuw onder vuur
Vanaf de lancering in 2004 wordt Google Scholar vanuit de bibliotheekwereld zeer kritisch bejegend. Dekking, ranking en zoekmogelijkheden zouden onvoldoende zijn. Ook in een nieuwe review in The Charleston Advisor scoort Scholar op deze punten weer onder de maat, althans volgens Amy Hoseth. Op het punt ‘Pricing’ scoort Scholar zelfs een onbegrijpelijke ‘n/a’ (not available), terwijl er wat mij betreft eigenlijk 5 sterren toegekend moeten worden vanwege de gratis beschikbaarheid. Als totaalscore komt Scholar nu op 2,5 van de maximaal 5 haalbare sterren uit. Ten onrechte, vind ik, maar Google is gelukkig mans genoeg om haar eigen product te verdedigen.

e-Humanities
De KNAW is druk bezig zich te profileren als e-humanities organisatie. Vorige week kon ik al de samensmelting melden van Huygens Instituut en ING, deze week ging een nieuwe website live die de gezamenlijke expertise van KNAW-instituten en universiteiten op het gebied van e-humanities (en blijkbaar toch ook e-social sciences) moet samenballen. De website is duidelijk nog een work-in-progress, maar zeker een initiatief dat in de gaten gehouden moet worden.

Kindle inruilen?
E-books hebben de toekomst en e-readers, als een van de vele devices waarop ze gelezen kunnen worden, dus ook. Maar sommigen kopen zo’n ding en kunnen er vervolgens niet mee uit de voeten of missen het papier. Een boekwinkel in Portland, Oregon biedt nu uitkomst: je kunt er je Kindle zonder verlies inruilen voor ‘old school paper books’. De ingeruilde Kindles worden, met een knipoog, toegevoegd aan de collectie ‘outdated technology’ van de boekwinkel.

1 comment so far

  1. joke ter hellen on

    beste Bert,

    en je hebt in dezelfde ranking natuurlijk ook gelezen wie er wereldwijd op plaats ….. 10! staat in de lijst van institutuionele repositorries: onze UTPublications! Als kleine universiteit zijn we daar best trots op! groet, Joke ter Hellen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: