Weekoogst #39

Gefopt!
Ik hou wel van die individuen die ‘het systeem’ proberen te foppen en binnen de bestaande regeltjes de perfiditeit van dat systeem aan de kaak proberen te stellen. Een fictief wetenschappelijk artikel langs geautomatiseerde weg samen laten stellen en het vervolgens, ondanks (of dankzij?) peer review, gepubliceerd te krijgen kan van mij op instemmend gegrinnik rekenen. En op de Ereaders-site stond deze week ook een leuke. Door neprecensies te plaatsen, op zijn eigen boek te stemmen en zelf exemplaren te blijven kopen slaagde een auteur er in zijn eigen boek in anderhalve maand tot het best verkochte e-book in de geëigende onderwerpscategorie op Amazon te promoveren. Kijk, dat zijn leuke dingen voor de mens.

1 = 1= 3!
Het nieuws hing al een tijdje in de lucht, maar afgelopen week was het eindelijk officieel: het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (onderdeel van NWO) en het Huygens Instituut (onderdeel van de KNAW) zijn gefuseerd tot het nieuwe Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis van de KNAW. Daarmee ontstaat het grootste geesteswetenschappelijke onderzoeksinstituut in Nederland. Officiële lancering van het instituut vindt in de loop van dit jaar plaats. Het gecombineerde instituut ‘zit’ zelf op een schat aan data voor geavanceerd geesteswetenschappelijk onderzoek. Digital Humanities in Nederland heeft dan ook baat bij deze fusie (wie zullen volgen? IISG? NIOD? voormalig IIAV?). De namenindex die het ING recent in beta-versie heeft vrijgegeven is daar maar een voorbeeld van.

Leesvoer
Het was een rapportrijke week. Ik heb er drie uitgekozen, waar ik tot nu toe alleen maar in heb zitten bladeren maar waar ik de komende weken de tijd voor hoop te vinden om ze integraal te lezen, lekker ouderwets van kaft tot kaft. De eerste is Perceptions of Libraries van OCLC. Al eerder aangekondigd, maar nu vrijgegeven voor publicatie. Het is een vervolg op een soortgelijke studie uit 2005, wel heel erg toegespitst op de Amerikaanse ‘bibliotheekmarkt’  maar daarom niet minder interessant vanwege de gesignaleerde trends. Nummer twee is het vervolg op een eerdere publicatie van het Britse RIN over het gebruik van e-journals in de academische wereld waarin de eerder geformuleerde trends aan een nader onderzoek zijn onderwerpen. Last but not least wil ik hier verwijzen naar een rapport van PricewaterhouseCoopers waarin de stand van zaken m.b.t. de penetratie van e-books wordt geanalyseerd, niet alleen in de VS maar ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Veel data, niet om even snel door te nemen, maar om je eens lekker in te verliezen: Turning the Page. The Future of eBooks.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: