Weekoogst #38

ALA-berichten
Uiteraard is er niet alleen op Zeemanspraat bericht over de ALA, maar is er ook elders veel geblogd en getwitterd. Dat het in San Diego “generally sunny but a tad chilly” was, is wat dat betreft natuurlijk niet het belangrijkste nieuws. Met name in Library Journal is uitvoerig stilgestaan bij verschillende sessies, zoals die over Patron Driven Acquisition en de Top Tech Trends, maar ook Publishers Weekly liet zich niet onbetuigd met een bijdrage over de toekomst van e-books.

JSTOR en Muse slaan vleugels uit
Sinds een jaar of tien maken zowel JSTOR als Project Muse bijna standaard deel uit van het e-journalsaanbod van wetenschappelijke bibliotheken. JSTOR biedt de digitale archieven van een paar honderd tijdschriften die niet door de grote STM-uitgeverijen worden uitgegeven, terwijl Project Muse (opgezet door de Johns Hopkins University Press) het platform is voor ca. 450 e-journals voor de geestes- en sociale wetenschappen. Terwijl het actuele aanbod vaak via Muse toegankelijk is, kun je voor het digitale archief bij JSTOR terecht.
Beide platforms hebben nu aangekondigd binnenkort met e-books op de markt te komen. En ze hebben daar niet de minste partners voor weten te interesseren. JSTOR gaat monografieën aan bieden van de universiteitsuitgeverijen van o.m. Yale, Princeton en Chicago; Muse heeft o.m. de universiteitsuitgeverijen van Columbia, Duke, uiteraard Johns Hopkins en (de enige Europese participant) Liverpool weten te strikken. De prijsstelling is nog niet bekend, maar het wordt dus een ander business model dan waarvoor Amsterdam University Press met OAPEN gekozen heeft. NWO steunt overigens het OAPEN-project in de komende twee jaar met de subsidiëring van minimaal vijftig wetenschappelijke monografieën.

KB digitaliseert voort
Belangrijkste ‘lokale’ nieuws van de afgelopen week was uiteraard het bericht over de overeenkomst tussen onze nationale KB en ProQuest over de digitalisering van ca. 50.000 bijzondere, oude drukken uit de collectie van de KB. Deze gedigitaliseerde werken komen in Nederland vrij beschikbaar, terwijl er buiten onze landsgrenzen voor betaald zal moeten gaan worden. ProQuest neemt de collectie op in haar Early European Books Online, waarin eerder al de bijzondere en oude drukken van de KB van Denemarken en de Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze zijn opgenomen. Jammergenoeg nog niet gehoord dat in het kader van deze overeenkomst ook die collecties in Nederland vrij toegankelijk worden. Nu vraagt ProQuest daar nog per bibliotheek een fiks bedrag voor. Tot nu toe is alleen de UB Leiden bereid geweest dat bedrag op tafel te leggen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: