Weekoogst #37

Eigenlijk is er natuurlijk al genoeg “geoogst” deze week, maar het blijft natuurlijk ook zaak om de regelmaat er in te houden.

The return of WoWter
Een jaar lang was het stil op zijn blog WoWter, maar nu is hij (voor even of voor altijd?) weer terug. Met een handig overzicht van open access tijdschriften die door Thomson Reuters (ISI / Web of Science) van een impact factor zijn voorzien. Wees niet verbaasd: het aantal OA-tijdschriften uit de geesteswetenschappen met een impact factor is op de vingers van één hand te tellen. WoWter geeft overigens niet de impact factoren zelf (daar is tenslotte toestemming van Thomson Reuters voor nodig); wel de concurrerende SCImago- en SNIP-indicatoren. En nu natuurlijk wel deze lijst bijhouden!
In een recent nummer van Online Information Review staat overigens een artikel van Peter Jacsó waarin hij JCR-impact factoren vergelijkt met de SCImago rankings.

2011: het jaar van het boek?
Als je de tijd hebt, moet je deze presentatie van 110 slides rustig eens doorklikken. Ben je alleen in de toekomst van het boek in 2011 geïnteresseerd, ga dan naar slide 23: Thing to Watch #14: Break the Book. Ik geloof er nog niet zo veel van, met name als ik ook net weer de uitkomst van een nieuw onderzoek naar de voorkeur van studenten voor de verschijningsvorm van tekstboeken lees. Driekwart wil gewoon papier, om allerlei verschillende redenen overigens.

Gezamenlijk bewaren
Uiteraard (;-)) heb ik nog niet de gelegenheid gehad het rapport zelf te lezen, maar het verdient zeker hier al vermelding: Cloud-sourcing Research Collections: Managing Print in the Mass-digitized Library Environment. Op basis van de digitale collectie die inmiddels door de HathiTrust bijelkaar gebracht is, is gekeken naar de noodzaak de print equivalenten van deze publicaties voor de lange termijn te bewaren. Een van de conclusies:  “The combination of a relatively small number of potential shared print providers, including the US Library of Congress, was sufficient to achieve more than 70% coverage of the digitized book collection, suggesting that shared service may not require a very large network of providers.”

Advertenties

1 comment so far

  1. WoW!ter on

    Ik denk dat er wel weer een postje in het verschiet ligt. Met wat tijd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: