Space, space, space

Het zou vandaag gaan over Beams and Bytes, de fysieke en de digitale bibliotheek. De ene na de andere mooie karakterisering van deze dubbele realiteit ging over tafel: van Parallel Library Universes tot de ATAP Library (Any Time, Any Place). Uiteindelijk ging het echter vooral over die fysieke verschijningsvorm met het woord space in iedere tweede zin van elke presentatie.

Ook de fysieke bibliotheek verkeert vanaf nu in een fase van permanent beta. Planden we in het verleden voor de eeuwigheid (nou ja, toch minstens voor een jaar of vijftig), bouwen we nu nieuwe bibliotheken, of waarschijnlijker: renoveren we bestaande faciliteiten, dan doen we dat hoogstens voor een jaar of vijf omdat de veranderingen momenteel zo snel gaan dat wat vandaag aansluit op de wensen van onze gebruikers bij wijze van spreken morgen al weer achterhaald kan zijn (“whatever you do, you are going to undo it within a short time”). En dus moeten we bij de inrichting van onze bibliotheken van de toekomst kiezen voor flexibiliteit, modulariteit, mobiliteit en diversiteit. Daarnaast zullen er de komende periode ook nog een aantal zekerheden zijn: de behoefte aan vaste pc’s neemt voorlopig nog niet af (“people will come to the computers how bad the space is”), de behoefte aan elektra-aansluitpunten zal alleen maar blijven groeien, net als de diversiteit aan devices die m.n. studenten in de bibliotheek willen gebruiken, en de vraag naar stille studieplekken.

Met de voortschrijdende digitalisering is er nog een zekerheid: de bibliotheek (welke naam er ook aan gegeven wordt) is er voor studenten, want docenten en onderzoekers komen er niet meer of alleen nog bij uitzondering. Plan je dus een nieuwe bibliotheek of een verbetering van bestaande faciliteiten, dan zul je vooral met die studenten moeten praten. Zij zijn tenslotte de gebruikers (“let the patrons define the space for us”).

We zaten vandaag overigens niet alleen bijelkaar om te luisteren naar presentaties. Er was ook tijd ingeruimd voor een participative activity. Per tafel van 8 deelnemers kregen we de opdracht met papier, rietjes, ijsstokjes, lijm en spelden onze ideale bibliotheekruimte te visualiseren. Het was grappig te zien hoe creatief bibliothecarissen dan blijken te zijn; althans, aan elke tafel bleken enkele creatievelingen te zitten die in een halfuurtje voor de fraaiste bouwwerken wisten te zorgen. Vervolgens zorgden mobiele telefoons (foto’s!), webmail en een groot projectiescherm ervoor dat iedereen al deze bouwwerken kon bewonderen. Het leverde ook de benaming voor een nieuwe bibliotheekruimte op die het meeste enthousiasme onder de aanwezigen losmaakte: the Kitchen Loft. Keuken, omdat er geen informatie geconsumeerd wordt, maar met informatie nieuwe kennis wordt gecreëerd; Loft, omdat het een ruimtelijk aantrekkelijke en uitnodigende voorziening moet zijn. In de laatste presentatie van de dag werden vervolgens, naast de alombekende Learning Commons, de Research Commons voor graduate students (“a hub of support for phases of the research process”) en de Virtual Resource Commons (lees: de digitale bibliotheek) gepresenteerd, waarmee we netjes terugkeerden bij het oorsponkelijke thema van de bijeenkomst.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: