Getal van het jaar 2010

In al het geweld van Man van het Jaar, Doelpunt van het Jaar, Woord van het Jaar en alle varianten daarop, valt mijn persoonlijke Getal van het Jaar 2010 natuurlijk nauwelijks op. Maar wat is dan dat Getal van dit Jaar?

                                                     99,2%

Het is een percentage dat herinneringen oproept aan verkiezingsuitslagen uit het voormalige Oostblok, waar de lokale communistische partij keer op keer met percentages rond de 99% de verkiezingen ‘won’. Dit percentage, 99,2%, komt echter uit de bibliotheekwereld. Ik kwam het tegen in een intern rapport van de UB Utrecht over hun project Efficiënt Collectioneren. In het kader van dat project is onder andere gekeken naar het al dan niet uitgeleend zijn in de afgelopen jaren van titels die door de UB Utrecht in 2003 zijn aangeschaft. En het resultaat? Maar liefst 99,2% van alle aangeschafte titels is in de afgelopen jaren minimaal één keer uitgeleend; een kwart zelfs meer dan tien keer!

Ik vind dat een fantastisch resultaat, en dat zeg ik zonder enige ironie. Ik zou willen dat wij bij de UB Amsterdam vergelijkbare resulaten zouden weten te boeken met onze aanschaf (helaas zijn door de recente overgang naar Aleph onze uitleengegevens van voor augustus 2009 niet langer beschikbaar). Het corrigeert het beeld dat soms opgeroepen wordt dat (veel?) titels die op de traditionele (nl. via selectie door informatiespecialisten) methode aangeschaft worden nooit van de plank komen.

Nu kun je natuurlijk de vraag stellen of één uitlening de aanschaf van een titel rechtvaardigt. Beter één uitlening dan geen uitlening is dan een wel erg kort-door-de-bocht antwoord. Aan de andere kant, veel nieuwerwetse Patron-Driven-Acquisition-methodes zijn gebaseerd op een klik van een gebruiker op een titel van een e-book. Mijns inziens nog geen garantie voor een beter resultaat (lees: een nog hoger percentage).

1 comment so far

  1. Jan de Boer on

    Het getal is zo mooi, dat ik het nog steeds niet geloof. Maar ik heb niet kunnen aantonen dat het niet zou kloppen.

    In de verantwoording naar de faculteiten heeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht altijd de uitleencijfers van de boeken van de laatste twee jaar gebruikt. Die liggen een stuk lager. Blijkbaar hebben de boeken wat tijd nodig.

    Ik heb me ook afgevraagd bij welk aantal uitleningen je kunt zeggen dat een aanschaf gerechtvaardigd is. Maar wat je je ook moet afvragen is hoe vaak de boeken die we niet aangeschaft hebben zouden zijn uitgeleend, hadden we ze aangeschaft. 99,2% zegt misschien wel dat we het goed doen, maar zegt zeker niet dat het niet nog beter kan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: