It’s the patron, stupid!

Meredith Farkas is een Amerikaanse informatiespecialist die o.m. bekend is geworden door haar boek Social Software in Libraries (2007) en haar blog Information Wants To Be Free. In een van haar laatste posts stelt ze een vraag die ik me de afgelopen weken ook een aantal keren gesteld heb: What do they really need? Ging het bij mij slechts om de Amsterdamse geesteswetenschapper, de ‘they‘ bij Farkas betreft onze grootste doelgroep: de student. Waar Farkas zich zorgen over maakt is de vraag of al die mooie zoekinstrumenten die we onze gebruikers aanbieden hun leven eigenlijk wel makkelijker maken of dat wij dat alleen maar dénken (en dat laatste wordt regelmatig door onderzoek ook bevestigd). Zo is Farkas weinig positief gestemd over de invoering van WorldCat Local op haar eigen universiteit (Norwich University), zowel vanwege de beperkingen van WorldCat Local (ze is positiever over concurrent Summon) als de hamvraag: “Are we making things better or just more complicated?”

Voor veel bibliotheken zal 2011 het jaar worden van de keuze voor een dergelijke discovery tool. Naast WorldCat Local en Summon komen Primo, Ebsco Discovery Service en Meresco daarvoor in aanmerking. Ook de UB Amsterdam is met een intern onderzoek bezig gericht op de keuze voor een van deze systemen. Tijdens het lezen van de voorlopige rapportage waarin de (on)mogelijkheden van de verschillende systemen naast elkaar worden gezet, werd ik aan Farkas’ post herinnerd. In de rapportage wordt namelijk, verder niet beargumenteerd, geponeerd dat de keuze voor en de invoering van een van deze discovery tools “steeds dringender nodig” is; het nieuwe zoeksysteem is zelfs van essentieel belang voor zowel de bibliotheek als haar gebruikers. De student en medewerker waarvoor de discovery tool wordt gekozen ontbreken echter tot nu toe in de rapportage, en dat vereist toch nog wel enige extra inspanning. De woorden waarmee Farkas haar post afsluit zijn wat mij betreft nog onvoldoende ter harte genomen: “Development of technologies in the library world is way too vendor and librarian-centric, when the focus should be on what it is our students really and truly need.” Hoe moeilijk dat laatste vaak ook vast te stellen is.

1 comment so far

  1. Gerard on

    Bert, het blijft fijn op jou te kunnen vertrouwen als excerpist. Ben weer helemaal bij! “Are we making things better or just more complicated?”
    Ga zo door in 2011.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: