Weekoogst #36

Kleine broer
Ten opzichte van grote broer WorldCat is het Nederlandse GGC natuurlijk maar een kleintje. Maar toch. In 2010 is de grens van 16 miljoen titels in het GGC gepasseerd waarvan gemiddeld bijna 2,5  exemplaren per titel aanwezig zijn bij de GGC-bibliotheken (ruwweg de UBs, speciale wetenschappelijke bibliotheken, de hogeschoolbibliotheken en de Plusbibliotheken). Het merendeel van deze publicaties is in het Engels (bijna eenderde), met Nederlandstalige titels als goede tweede met een kwart van het totaal. Het GGC zien groeien? (zelfs op Tweede Kerstdag!) Klik hier. Het aantal exemplaren staat op het moment van schrijven op 38.553.980.

Leuk speeltje
De eigenaar van WorldCat, OCLC, heeft een onderzoeksafdeling die met enige regelmaat experimentele applicaties aflevert, die de ene keer wel en de andere keer niet tot een volwaardige dienst leiden. MapFAST is weer een nieuw voorbeeld van een leuke, maar ook nuttige, toepassing van Google Maps data enerzijds en geografische descriptoren uit WorldCat anderzijds. Zoek een bepaalde geografische locatie op, die wordt onmiddellijk op Google Maps geprojecteerd inclusief de omliggende geografische descriptoren en de mogelijkheid meteen een zoekactie in WorldCat of Google Books uit te voeren. 

Hijgerig
ScienceGuide, het nieuwsplatform voor de kennissector, presenteerde vlak voor Kerst de resultaten van onderzoek naar het gebruik van sociale media door hogeronderwijs-instellingen. Nederland lijkt daarin geen beste beurt te maken. Ondanks dat we inmiddels op Twitter ons mannetje blijken te staan (een derde plaats in Europa wat betreft het aantal volgers), blijken we op Facebook de boot geheel te missen terwijl aanwezigheid daar “juist om wereldwijd jong talent te trekken en te binden (…) een actieve en hoogwaardige presentie daar inmiddels essentieel” is. Volgens wie dat laatste overigens zo is, wordt nergens aangegeven.

Het hele artikel heeft een nogal hijgerige en ongenuanceerde toon. Instellingen die de euvele moed hebben nog geen Facebook-account te hebben en/of te Twitteren worden simpel weggezet als dinosauriërs, terwijl instellingen die puur op de omvang van hun aantal volgers of vrienden boven komen drijven boven elke twijfel verheven zijn. Hoe de sociale media worden ingezet lijkt er niet toe te doen, als je het maar doet. Soms zou ik ook over een dergelijk simpel wereldbeeld willen beschikken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: