Afko #3: IP

Da’s een makkelijke, IP. Als het niet de informatie professional in het algemeen is, dan is het wel ons aller lijfblad Informatie Professional. Nee hoor. IP is een veelgebruikte afkorting (ook internet provider, intellectual property) maar in dit geval gaat het om IP als afkorting voor instellingsplan. Een dergelijk plan dient elke instelling voor hoger onderwijs elke zes jaar op te stellen en de UvA is bezig de hand te leggen aan de definitieve versie van het instellingsplan voor de periode 2011-2014. Kreeg het vorige ip nog de titel Leren excelleren mee, het komende plan heet Oog voor talent.

Het plan is nog niet officieel vastgesteld, dus ik kan er nog niet uit citeren. Maar ik wil al wel een van de belangrijkste ambities hier ‘onthullen’: dat is namelijk om in de komende planperiode door te dringen tot de top-75 van de Academic Ranking of World Universities (ARWU), ook wel bekend als de Shanghai-ranking. In alle voorgaande jaren heeft de UvA zich tevreden moeten stellen met een plaatsering tussen de 100 en 150, maar dat moet nu dus gaan veranderen. In navolging van Leiden en Utrecht moet niet alleen de 100-barrière doorbroken worden, maar is een plaats tussen de 75 beste universiteiten het doel (Utrecht staat 50e en Leiden 70e in de 2010-editie).

Ik vind de keuze voor de ARWU-ranking opvallend, gegeven het feit dat deze ranking zo onderzoek-georiënteerd is. Het lijkt illustratief voor een grotere aandacht voor onderzoek dan in het vorige instellingsplan. Ook in andere doelstellingen die in het plan geformuleerd zijn is dat terug te zien. Ik ben benieuwd wat daar in de komende jaren van terecht gaat komen. De concurrentie in alle rankings is groot en zal alleen maar groter worden, met name vanuit Azië maar ook uit Latijns-Amerika. Het meest recente voorbeeld daarvan is de SCImago Institutions Ranking (gebaseerd op Elseviers Scopus), waarin niet Harvard de trotse lijstaanvoerder is, maar de Chinese Akademie van Wetenschappen. Harvard is weliswaar de eerste universiteit in de lijst (op plaats vier), maar het aantal universiteiten uit China en Japan in de hogere regionen is indrukwekkend. It’s crowded at the top.

Vorige aflevering: UDPGAL

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: