Weekoogst #35

Google (Scholar) kritisch beoordeeld
FGw-decaan en hoogleraar Media en cultuur, José van Dijck, publiceerde onlangs in het tijdschrift International Journal of Cultural Studies een kritische bijdrage over Google (Scholar). Gegeven het feit dat Google ook binnen academia de meest gebruikte zoekmachine is geworden (zie ook het artikel in het Leidse Mare van deze week, waarin ook aan het artikel van Van Dijck gerefereerd wordt), pleit Van Dijck voor een aanvullende vorm van informatievaardigheden-onderwijs waarin ook de economische, politieke en sociaal-culturele dimensies van zoekmachines aan de orde komt. “To ensure future generations of critical and knowledgeable scholars, we need to teach information literacy enriched with analytical skills and critical judgement. The production of scientific knowledge is way too important to leave to companies and intelligent machines,” luidt haar conclusie.

Aloha
Ooit zat ik drie weken voor archiefonderzoek in Independence, Missouri. In het midden van de VS, zo’n 20 kilometer van Kansas City. Wat moet je daar nu doen? Tja, Independence is de geboorteplaats van Harry S. Truman, de 33e president van de Verenigde Staten, en als veel van zijn voorgangers stichtte hij na zijn aftreden een eigen bibliotheek en archief in zijn geboorteplaats waar een groot gedeelte van zijn persoonlijk én ambtelijk archief is ondergebracht. Doe je onderzoek naar een onderwerp dat zich tijdens zijn presidentschap heeft afgespeeld (1945-1952), dan is een verblijf in Independence eigenlijk onvermijdelijk. Prepareer je dan wel op een plaats zonder enige geschiedenis of centrum, doorsneden door de lokale highway met aan weerszijden de Taco Bells en Wendy’s waar Amerika groot mee is geworden.
Waarom nu dit verhaal uit de oude doos? Nou, Obama heeft nog minimaal twee jaar te gaan, maar er is nu al strijd uitgebroken tussen Chicago en Hawaii over de toekomstige lokatie van zijn presidentiële bibliotheek. Met het oog op al die graduate students en andere onderzoekers hoop ik van harte dat Hawaii deze strijd gaat winnen. 

The Mouse That Roared
Bibliotheken, ook de universitaire, hebben het momenteel vooral in financieel opzicht niet makkelijk. Hun financiering, of die nu rechtstreeks van de overheid komt of bijvoorbeeld van de universiteit, staat onder druk terwijl de prijzen van digitale informatie (inclusief het bijbehorende hoge BTW-tarief van 19%) elk jaar gestaag blijven stijgen. Door allerlei bibliotheekorganisaties zijn dan ook in het afgelopen jaar de grote uitgeverijen opgeroepen rekening te houden met de financiële krapte en terughoudend te zijn met prijsstijgingen. Dat heeft echter nog niet veel uitgehaald. De Britse belangenorganisatie van wetenschappelijke bibliotheken, RLUK, heeft nu echter een nieuw schot voor de boeg gelost: als er in de komende jaren geen reële prijsdalingen komen, behoren de big deals tot het verleden.

Overdrijven is ook een vak
’t Gaat van kwaad tot erger met onze Amerikaanse collega’s. Nu vinden ze het weer nodig de bibliotheek in één adem te noemen met de grote panda, de gorilla en de zwarte neushoorn als een van de bedreigde soorten op aarde. Sluitingen van openbare bibliotheken en de reductie van het aantal openingsuren is aan de orde van de dag in de VS en de grootste bibliotheekorganisatie van het land, de ALA, vindt het blijkbaar tijd de noodklok te luiden. Voor 18$ is het Endangered Libraries T-shirt te koop.

                                       Endangered Libraries T-shirt

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: