Weekoogst #32

Van die dingen
Afgelopen week organiseerde de afdeling Hogeschool Bibliotheken van de NVB een ideeënmarkt onder de titel Na 23 dingen. Elke zichzelf respecterende bibliotheek heeft in de afgelopen jaren wel op een of andere manier met het eigen personeel deze onderdompeling in web 2.0-toepassingen ondergaan, maar wat beklijft daar nu van? Welke ‘dingen’ worden toepassingen die in de dienstverlening en de ondersteuning van onderwijs en onderzoek daadwerkelijk en effectief worden geïntegreerd? Lees hier het verslag van HB-bestuurslid Raymond Snijders.

Is er toekomst voor de UP?
Universitaire uitgeverijen, we kennen er niet zo veel in Nederland (meer). De AUP natuurlijk, en de LUP,  maar in vergelijking met andere landen is dat toch uitermate bescheiden. De toekomst van die universitaire uitgeverijen is ook nog eens uiterst onzeker, want hun traditionele afnemers (de UBs) hebben geen geld meer om prijzige monografieën te kopen en hun moederinstellingen, de universiteiten zelf, zien vaak geen brood meer in dit ‘speeltje’. Over die onzekere toekomst is het gehele laatste nummer van het Journal of Electronic Publishing volgeschreven, en niet door de minste auteurs. Paul Courant, Clyfford Lynch en Joe Esposito leveren bijvoorbeeld een bijdrage. In die van Lynch kun je zonder grote problemen de contouren van OAPEN terugvinden.

Spectaculair
Je hoort en leest wel steeds over de zoveelste inleesoperatie in WorldCat en de groei die daarmee gegenereerd wordt. Onderstaand diagram uit het nieuwe jaarverslag van OCLC maakt het allemaal nog eens inzichtelijk: de groei is echt spectaculair.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: