Afko #2: UDPGAL

Voor rechtgeaarde collectiespecialisten zijn de afkortingen PDA, UDA, DDA en PIPE ondertussen gesneden koek. Patron Driven Acquisition, User Driven Acquisition, Demand Driven Acquisition en Patron-Initiated Purchase of E-books zijn vier variaties op een en hetzelfde thema: collectievorming van e-books op basis van daadwerkelijke raadplegingen door een of meerdere lokale gebruikers. Maar waar staat dan de afkorting UDPGAL voor? Google komt op dit moment nog niet verder dan Uridine Diphosphate Galactose.

Als het aan de Amerikaan David W. Lewis, bibliothecaris van Indiana University – Purdue University Indianapolis ligt is UDPGAL echter over een jaar of tien net zo gangbaar als de eerder genoemde afkortingen, als ultieme vorm van PDA: de User Driven Purchase Give Away Library.

Lewis, beslist geen jonge hond maar een grijzende bibliothecaris die tegen zijn pensionering loopt, doet zijn voorspelling in het laatste nummer van Educause Review. Dankzij de komst van steeds betere e-readers én apparaten als de Espresso Book Machine, is er volgens hem voor bibliotheken in de toekomst geen enkele reden meer om papieren boeken aan te schaffen en tot in de eeuwigheid te bewaren. Boeken worden pas aangeschaft op het moment dat een gebruiker interesse voor een bepaalde titel toont en de bibliotheek doet het boek vervolgens, in digitale of papieren vorm, cadeau aan die gebruiker. Op basis van een eenvoudige berekening laat Lewis zien dat de bibliotheek met dezelfde som geld minimaal evenveel boeken kan weggeven volgens het nieuwe model als collectioneren en uitlenen volgens het oude model. Wordt er een kleine vergoeding voor een digitaal of papieren boek gevraagd (resp. $ 1 en $ 3) dan kan er zelfs meer weggeven worden. Lewis ziet dat ook wel als een voorwaarde voor succes, want het model is een open einde-regeling die de bibliotheek vanwege ‘catastrophic success’ aan de rand van een bankroet zou kunnen brengen. Zie hier voor een uitvoeriger uitleg van dit ‘denk experiment’.

Goed onthouden dus:

UDPGAL: User-Driven Purchase Give Away Library 

Vorige aflevering: PDB

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: