Wat wil de geesteswetenschapper?

In het kader van onze discussies over de toekomstvisie op de bibliotheek van de toekomst (UBA2025) had ik vanmorgen een rondetafelgesprek georganiseerde met een tiental jonge, meestal nog aan het begin van hun academische loopbaan staande onderzoekers en docenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Hoe kijken zij aan tegen de ontwikkelingen in de wereld van de wetenschappelijke informatievoorziening en de bibliotheek? Wat willen zij, wat verwachten zij, de geesteswetenschappers van de toekomst, van de bibliotheek van de toekomst?

We zaten om tafel met een theaterwetenschapper, een taalkundige, een historicus, een informatiewetenschapper, kortom met vertegenwoordigers uit het hele brede palet waar geesteswetenschappen voor staan. Er kwamen dan ook de nodige verschillen van inzicht ter sprake. Waar voor de een de digitalisering al zo ver is voortgeschreden dat hij zonder een traan te laten afscheid zou kunnen nemen van de open opstelling, is voor de ander die open opstelling nog steeds een bron van inspiratie vanwege de browse-mogelijkheden en de bibliothecaire atmosfeer. Ook zij constateren echter dat de fysieke bibliotheek in toenemende mate een studentenvoorziening aan het worden is die intensiever dan ooit gebruikt wordt, maar niet langer om het materiaal te raadplegen dat er langs de wanden en in de kasten staat opgesteld. En aan wat voor ‘bibliotheek’ hebben die docenten en onderzoekers dan wel behoefte? Vooral aan een bibliotheek zonder virtuele en echte barrières, die naadloos aansluit bij hun werkomgeving (vooral de leeromgeving) en waarin weliswaar een onbeperkt en ongekend digitaal aanbod beschikbaar is maar de bibliothecaire selectie ook nog steeds een meerwaarde betekent. Niet alle aanwezigen vonden dat we al ver genoeg in de toekomst hadden durven kijken en ons al voldoende hadden weten los te maken van ‘de bibliotheek van het heden’. Dat vormde een aardig contrast met commentaren uit de interne discussie waarin juist een te makkelijk afscheid van ‘de bibliotheek van het verleden’ als bezwaar naar voren werd gebracht.

Over een kleine twee weken gaan we het nog een keertje overdoen met een bijeenkomst voor de gehele faculteit, medewerkers en studenten, waar naast presentaties door enkele wetenschappers en studenten ook ruimte is gereserveerd voor discussie met de zaal. Ik ben benieuwd naar de opkomst en, uiteraard, nog meer naar de uitkomst.

Advertenties

1 comment so far

  1. lidie koeneman on

    en niet te vergeten, ook aan tafel een filosoof. Maakt het palet nog breder …!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: