Weekoogst #30

Een dag te laat, maar deze keer veel Neerlands trots. 😉

Academisch erfgoed
Papieren nieuwsbrieven, ze bestaan nog steeds. Zo kreeg ik de laatste nieuwsbrief van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE) recent op m’n bureau. In een vernieuwde huisstijl, die ook meteen op de website van de SAE is losgelaten. Door het kleurgebruik en het illustratiemateriaal is die site veel aantrekkelijker geworden. Nu nog een goede plek voor de (digitale) nieuwsbrieven zien te vinden. In de SAE Nieuwsbrief zelf overigens de laatste informatie rond projecten als Early Dutch Books Online (binnenkort beschikbaar), Libratory (in afwachting van financiering) en UNICUM. Voor dat laatste project, Universitaire Collecties en Universiteitsmusea, is nu ook een projectwebsite beschikbaar.

Handelingen digitaal
Vorige week was er een feestje bij de KB en terecht. Na zes jaar ploeteren kon het project Staten-Generaal Online succesvol afgerond worden. Alle handelingen, kamerstukken en aanhangsels van de Eerste en Tweede Kamer zijn nu vanaf 1814 digitaal beschikbaar en op elke willekeurige term doorzoekbaar. Een prestatie van jewelste die niet alleen door professionele wetenschappers maar ook door journalisten en geïnteresseerden in de Nederlandse politieke geschiedenis op waarde zal worden geschat. Het verzamelen van een volledige set bleek gedurende het project geen sinecure, maar is uiteindelijk toch gelukt met dit digitale bestand als resultaat. Proficiat!

Beelden voor de toekomst
Ook ons beeldmateriaal wordt ondertussen druk gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de toekomst. Er is een nieuw promofilmpje om het belang van het project nog eens een keer onder de aandacht te brengen (de oude dateerde al weer van twee jaar geleden) en een kijkje in de keuken van het restauratielab, onderdeel van een veel uitgebreidere site met gerichte achtergrondinformatie (Backstage). Kan nooit kwaad in tijden van 18 miljard bezuinigen. Er moet nog zoveel gebeuren…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: