Afko #1: PDB

In de wereld van de hulpverlening is het een gevleugelde term: het PGB waarmee de cliënt zelf zijn keuze kan maken in het aanbod aan zorg. Dit persoonsgebonden budget wordt door de overheid toegekend aan iedereen die in aanmerking komt voor verzorging, verpleging of begeleiding op basis van de AWBZ of de WMO. Een bijzondere vorm van PGB is het zogenaamde rugzakje dat wordt toegekend aan scholieren met een beperking om hen te behouden voor het reguliere onderwijs.

UvA-onderzoeker Willem Kuiper pleit nu voor een PDB, een persoonlijk digitaliserings budget waarmee onderzoekers jaarlijks een kostenloze bestelling kunnen doen in een Nederlandse bibliotheek: ik wil dát handschrift of die druk gedigitaliseerd hebben. Sympathiek idee, het rugzakje voor de onderzoeker. Het is ook eigenlijk een variatie op wat bij sommige Nederlandse universiteitsbibliotheken, zoals de Groningse, al bestaat: digitalisering op verzoek, alleen de UB betaalt, i.p.v. de aanvrager, nu ook de rekening. Maar daarvan zegt Kuiper: “Strikt genomen is dit een budgettair neutrale beloning, want alles wordt met gesloten beurzen afgerekend. Het bewuste handschrift moet immers vroeg of laat toch gedigitaliseerd worden. Het enige verschil is dat het nu wat eerder gebeurt.”

Een probleem voorzie ik er wel mee: sinds enige tijd zijn de aanvragen voor toekenning van een PGB door de rijksoverheid stopgezet vanwege de forse overschrijdingen van het beschikbare budget. Ook voor het PDB zou een dergelijk scenario al snel kunnen dreigen. Welke onderzoeker is nu geen Rupsje Nooitgenoeg?

PDB : Persoonlijk Digitaliseringsbudget

Advertenties

1 comment so far

  1. Festina Lente on

    Ik vind het eigenlijk wel een sympathiek (en redelijk eerlijk)idee!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: