Weekoogst #27

Weer prijs!
Het is al weer bijna een jaar geleden dat onze heringerichte zelfbedieningsuitleenruimte de Great Indoors Award won. Maar gisteravond was het alweer raak: tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards in Eindhoven viel het ontwerp van Ira Koers en Roelof Mulder opnieuw in de prijzen. In de categorie  Ruimtelijk: best private interior werd de DDA in de wacht gesleept. Wie had dat kunnen denken toen we tijdens de ontwerpfase vanwege beperkingen in het beschikbare budget moesten kiezen voor een sobere uitvoering. Is less altijd more?

Toch maar universeel
Paul Courant, bibliothecaris van de University of Michigan, de instelling met de meest intensieve en vergaande samenwerking met Google i.h.k.v. Google Books, heeft op zijn blog gereageerd op het pleidooi van zijn Harvard-collega Robert Darnton voor een national digital library.  Courant wijst Darnton er terecht op dat de term national niet hanteerbaar is bij het doel wat hij zich voor ogen stelt: het gaat om een universal digital library. Courant ziet daarbij Google niet als de grootste barrière, maar het actuele auteursrecht. Darnton sluit zich in een reactie daarbij aan, al lijkt hij nog steeds minder dan Courant in de goede bedoelingen van Google te geloven.

Library,Inc
Zijn wetenschappelijke bibliotheken te ver afgegleden van hun ware pad en hebben ze zich inmiddels met huid en haar uitgeleverd aan de boze commerciële buitenwereld? Dat is wat Daniel Goldstein, een Amerikaanse bibliothecaris, deze week in The Chronicle beweerde, en hij raakte daarmee blijkbaar een gevoelige snaar. Het aantal reacties loopt inmiddels naar de 30 waarbij degenen die menen dat Goldstein toch eigenlijk maar onzin verkondigt in de meerderheid zijn. Nu schetst Goldstein ook wel een heel erg zwart-wit verhaal, maar hij dwingt daarmee wel tot dieper nadenken: waar leveren wetenschappelijke bibliotheken nog hun meerwaarde? Welke rol spelen zij in de toekomst nog in het proces van wetenschappelijke informatievoorziening en -uitwisseling?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: