Go Geesteswetenschap Go!

Het gaat goed met de Amsterdamse geesteswetenschappen. Momenteel vindt er in de UB het congres The Making of the Humanities II plaats, een vervolg op het congres uit 2008 over hetzelfde onderwerp, maar dan nu gericht op de periode 1600-1900. Het congres wordt opgeluisterd met twee boekpresentaties: eerst van de congresbundel van het congres van twee jaar geleden en a.s. zaterdag vervolgens het overzichtswerk De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora van Rens Bod.

Ondertussen is de Amsterdamse faculteit bezig met haar tweede Nieuwe Generatie Offensief (NGO). Het eerste dateert van een kleine tien jaar geleden en was bedoeld om een verjongingsimpuls te geven aan het vergrijzende personeelsbestand. Jonge wetenschappers als Rens Bod, Marieke de Goede, Vladimir Stissi en Thomas Vaessens traden toen in dienst en zijn inmiddels ook al doorgegroeid naar een hoogleraarsfunctie. Ook met het tweede NGO is het de bedoeling opnieuw een verjongingsimpuls aan de faculteit te geven. De komende jaren gaan er weer veel oudgedienden met pensioen.

De faculteit kan dit tweede NGO uitvoeren door de extra gelden die het ministerie van OCW beschikbaar heeft gesteld aan de geesteswetenschappelijke faculteiten ter versterking van de alfadisciplines. Dat is mooi, maar daar zit meteen ook een beetje een probleem. Het gebiedsbestuur Geesteswetenschappen van NWO heeft de ambitie uitgesproken het honoreringskans van de zg. open competitie, de belangrijkste financieringsvorm bij geesteswetenschappen, te verhogen naar 30%. Dat verhoudt zich maar slecht tot de volgende cijfers die in het laatste nummer van Geestesoog terug zijn te vinden m.b.t. de ook uit de extra OCW-gelden gefinancierde extra promotieplaatsen. In de eerste aanvraagronde zijn er ruim 500 aanvragen ingediend, zijn er 40 voorgeselecteerd en zijn er nu uiteindelijk 17 gehonoreerd. Een honoreringspercentage dus van nog geen 3,5%. Ondanks de extra financiering blijft de toekomst van de geesteswetenschappen dus toch ook enigszins zorgelijk.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: