Open Access Week

De rest van de wereld volgt pas over een week, maar in Nederland organiseren NWO, SURF en de Nederlandse universiteiten al deze week Open Access Week. Extra aandacht dus voor de vrije beschikbaarstelling van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, of het nu gaat in de vorm van een symposium of – zoals bij de UvA – door het flyeren onder studenten. Voor dat laatste is bewust gekozen om de ‘wetenschappers-van-de-toekomst’ nu alvast met een problematiek te confronteren die ook over een paar jaar nog niet opgelost zal zijn.

Hoe staat het ondertussen met het Open Access fonds van NWO dat begin dit jaar met veel fanfare werd gelanceerd? Uiteindelijk werd er niet € 5 miljoen, maar de helft daarvan in het fonds gestort. En bij een maximale uitkering van € 5.000 per aanvraag, betekende dat dat er minimaal 500 aanvragen gehonoreerd zouden kunnen worden. Uit de projectpagina blijkt dat aantal nog niet bereikt te zijn, althans als de informatie daarop tenminste helemaal up-to-date is. Wat wel opvalt is dat het overgrote merendeel van de aanvragen uit de hoek van de bèta’s en de medici komt. Aanvragen van sociale en geesteswetenschappers komen nauwelijks in het overzicht voor. Toen de UvA enkele jaren geleden zelf zo’n stimuleringsfonds had, was het beeld al niet anders: de medici wisten wel raad met de beschikbare subsidiegelden.

Open Access bij de geesteswetenschappen, het blijft een kwestie van lange adem. Des te aardiger is het initiatief van NWO om ook een stimuleringsfonds op te zetten voor nieuwe open access tijdschriften in de geesteswetenschappen. De aanvragen daarvoor dienden uiterlijk 1 oktober jl. ingediend te worden en we krijgen hopelijk binnenkort te horen welke tijdschriften in de prijzen zijn gevallen.

1 comment so far

  1. […] keuze, klein van formaat maar een sterk en ontroerend boek. Chapeau! Meer OA aandacht in de  Open Access Week Met Prissma gingen we naar de Tweede Kamer, daar heb ik  een verslag over geschreven, maar zelf […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: