Een nationale digitale bibliotheek

Hij stond afgelopen week weer regelmatig in de belangstelling. Harvard-bibliothecaris Robert Darnton maakte zich op maandag in de New York Review of Books sterk voor een National Digital Library. Enkele dagen later bleek dat betoog zijn inzet geweest te zijn tijdens een speciale bijeenkomst van zo’n 40 mensen uit de bibliotheekwereld, culturele instellingen en stichtingen die op uitnodiging van Darnton in Boston bijelkaar waren gekomen.

Darntons pleidooi is sympathiek, maar roept ook een paar vragen op. Bijvoorbeeld: waarom een nationale digitale bibliotheek? Het gaat Darnton vooral om de toeagng tot gedigitaliseerde boeken en waarom zou je dat beperken tot de Verenigde Staten? Hij noemt Nederland als een van de landen die de VS tot voorbeeld kunnen dienen: “The Dutch are now digitizing every Dutch book, pamphlet and newspaper produced from 1470 to the present.” Dat lijkt vooral een voorbeeld van de klok wel hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. De KB heeft wel heel ambitieuze plannen, er worden al kranten gedigitaliseerd (overigens maar 8% van wat er totaal beschikbaar is) maar voor al het boek materiaal is Google inmiddels al ingehuurd en wordt voor de bulk nog de hand opgehouden bij het Rijk.

Darnton richt zich voor de financiering van zijn National Digital Library niet op de Amerikaanse overheid, maar op die vaak toch nog rijke stichtingen (denk aan de Mellon Foundation) en andere filantropische instellingen in de VS. Google ziet hij niet direct als partner, al hoopt hij wel dat Google t.z.t. de digitale files die het bedrijf de afgelopen jaren heeft geproduceerd zal overdragen aan de nieuwe bibliotheek. Dat lijkt vooralsnog wishful thinking, zeker nu Google een potentiële melkkoe als Google Editions weer heeft moeten uitstellen. Darnton hoopt in de komende maanden voldoende medestanders achter zijn plannen te verzamelen; in het voorjaar van 2011 is een vervolgbijeenkomst gepland.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: