Weekoogst #24

Libraries Will Survive
Voor al die oudere-jongere bibliotheekmedewerkers die de bibliotheek-versie van Lady Gaga maar niets vinden, is er nu ook een bibliotheek-song die hen moet aanspreken: op de muziek van disco-queen Gloria Gaynors I Will Survive gaat de staf van de Central Rappahannock Regional Library in Virginia helemaal los.

Cijfertjes
Trouwe lezers van dit webblog weten dat ik (soms) gek ben op cijfers, vooral als daar naar mijn mening teveel mee gegoocheld wordt. Ik wil niet beweren dat dat deze keer ook het geval is, maar ik raak wel door de bomen het bos een betje kwijt. Het gaat om data m.b.t. de wetenschapsbeoefening in Nederland. Opeens blijken er drie sites te zijn waar ik daarvoor terecht kan:

Het zal op die 18 miljard euro bezuinigingen een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar afstemming en samenwerking lijken me hier wel op z’n plaats.

Het Google universum
Deze week kwam Google’s eigen url-verkorter, Goo.gl, beschikbaar voor het grote publiek. Het zal ongetwijfeld een geduchte concurrent blijken te zijn van bestaande diensten als bit.ly en tinyurl. Voor al dit soort nieuwigheden heeft Google nu ook een aparte website, Google new, ingericht, waar ook op product gezocht kan worden. Opvallende afwezigen in de lijst producten: Google Scholar. Zijn we de bèta-versie voorbij? 😉

Toonaangevend
Als zelfs je collega-universiteitsbibliotheken aangeven dat een van je producten ‘toonaangevend’ is, zoals onze Utrechtse collega’s deze week deden, dan moet het ook wel zo zijn. Dus als je er nog geen kennis van genomen hebt. met gezwinde spoed naar de tweede aflevering van UvAlink, onze multimediale uithangbord van nieuwe diensten en actuele ontwikkelingen.

Boeken in Europeana
Afgelopen maandag maakte de UB Gent bekend dat ruim 100.000 door Google gedigitaliseerde boeken beschikbaar zijn gesteld via Europeana. Het betreft (uiteraard) allemaal rechtenvrij materiaal van voor 1900. Gent sloot in 2007 een overeenkomst met Google voor het digitaliseren van ruim 300.000 boeken. Blijkbaar is men inmiddels tot een-derde daarvan gevorderd, al kunnen er via Meercat, de catalogus van de UB Gent, op dit moment schijnbaar maar 50.181 opgevraagd worden. Misschien dat Sylvia Van Peteghem, bibliothecaris van Gent, daar uitsluitsel over kan geven.

Ook nieuw in Europeana: Reading Europe. Meer dan 1.000 literaire hoogtepunten uit heel Europa digitaal beschikbaar. Met promo-video.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: