Een tweede leven

Het was op 13 mei 1993 (nee, geen vrijdag, maar een donderdag; er zijn grenzen) dat ik samen met mijn Amsterdamse collega Cees Wiebes in het Leidse Academiegebouw onze gezamenlijke dissertatie Belgium, the Netherlands and alliances 1940-1949 verdedigde. Ook toen al een digitaal product (gemaakt met WordPerfect 4.2), waar destijds nog gewoon een flink aantal gedrukte exemplaren aan de lokale Leidse universiteitsbibliotheek overhandigd moesten worden ten behoeve van het nationale en internationale proefschriftenruilverkeer. Via WorldCat valt inmiddels gemakkelijk te achterhalen waar die exemplaren terecht zijn gekomen: twintig in Nederland bij alle universiteitsbibliotheken en nog wat andere, drie in Frankrijk, één in de VS (Library of Congress), één in Engeland (in Leicester, met dank aan een andere collega waar ik wel eens wat samen mee schreef) en één in Duitsland (in Kiel; daar heb ik verder geen verklaring voor).

Het is er na mei 1993 nooit meer van gekomen een commerciële editie van het proefschrift op de markt te brengen. We hadden wel contacten daarover, maar die liepen (althans wat ons betreft) stuk op de eis dat het manuscript aanzienlijk in lengte teruggebracht moest worden. Als je tien jaar met een onderwerp bent beziggeweest, je ei (wat zeg ik: twee eieren) gelegd hebt, dan ontbreekt daarna eigenlijk de puf om een dergelijk manuscript nog een keer om te werken. En dus bleef het bij die proefschrifteditie die op 26 plekken op de plank kwam te staan, het oorspronkelijke typoscript diep weggestopt in de kast op mijn werkkamer en tien floppies met ieder één hoofdstuk (die inmiddels misschien al lang niet meer leesbaar zijn) in een doos.

Tot de Open Access Week van afgelopen jaar toen aan alle UvA-medewerkers de oproep werd gedaan hun papieren publicaties aan te bieden aan de UB om ze door de UB te laten digitaliseren en vervolgens natuurlijk open access beschikbaar te stellen via ons repository, UvA-DARE. Ik heb ons proefschrift ook aangeboden en nu, aan de vooravond van de Open Access Week 2010, is het ook digitaal beschikbaar gekomen. Netjes gescand, op woordbasis te doorzoeken, kortom veel beter beschikbaar dan het ooit is geweest. Niet alleen in die 26 bibliotheken, maar over het gehele wereldwijde web. Hoe je er verder ook over denkt, dat is toch vooruitgang.

Wie overigens nog per sé naar een gedrukt exemplaar op zoek is: voor 20 pond (“a very nice copy“) te verkrijgen bij Worcester Rare Books of voor ruim 38 dollar bij het hoofdstedelijke antiquariaat Kok. Wiens exemplaren zouden dat nou zijn…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: