Weekoogst #23

Espresso laat nog op zich wachten
Oorspronkelijk stond hij voor zaterdag 25 september gepland, maar we moeten nog even ruim twee maanden wachten op de ingebruikname van de eerste Espresso Book Machine op het Europese vasteland, in het American Book Center in hartje Amsterdam. De nieuwe datum waarop deze geprint-boek-met-één-druk-op-de-knop machine in gebruik genomen zal worden is zaterdag 11 december. We moeten het dus nog even met de plaatjes en de filmpjes doen.

Visiedocument British Library
Net als een aantal andere universiteitsbibliotheken zitten wij nog midden in de discussies over onze visie op de bibliotheek van de toekomst. Het is daarbij altijd prettig gebruik te kunnen maken van wat er elders in de bibliotheekwereld aan toekomstbeelden ontwikkeld wordt, als bron van inspiratie en als toetssteen voor de eigen ideeën. Ook de British Library heeft zich aan een dergelijk visiedocument gewaagd, al kijken zij iets minder ver (nl. tot 2020) dan wij ons voorgenomen hebben (2025). Maar in een informatiewereld die zo snel verandert als de huidige is dat misschien zelfs al te ver.

Het digitale boek
Het filmpje van IDEO over de toekomst van het boek trok de afgelopen week veel aandacht. Ik denk dat ik er wel langs tien verschillende wegen op geattendeerd ben, variërend van Informatie Professional tot Twitter. Niets mis met dat filmpje natuurlijk, maar ik vond een andere video van de California Digital Library informatiever. The Story of the Digital Book belicht het hoe en waarom van het digitaliseren van het boekenbezit van de University of California. Google wordt als een van de partners genoemd, maar biedt geen blik achter de schermen. Twintig procent van het gedigitaliseerde materiaal blijkt maar in het publieke domein te zijn en via de Hathi Trust is opslag en toegang gegarandeerd.

Droombanen!
Wie beweert dat er nooit meer leuke vacatures in bibliotheekland zijn? Er zijn er momenteel zelfs drie bij de UB Amsterdam, en niet de minste. Kom als functioneel beheerder/webmaster werken bij de sector Elektronische Diensten of als informatiespecialist bij de afdeling Informatiediensten. Mooie functies, prima collega’s en wie wil er nu niet in het centrum van Amsterdam werken? Tot 1 resp. 15 oktober kun je solliciteren!

Google Scholar
Met dank aan Wowter las ik afgelopen week een nieuw artikel over Google Scholar waarin een onderzoek uit 2006 naar de dekkingsgraad van Google Scholar op onderdelen nog eens over wordt gedaan. Voor de databases die onderzocht worden is er sprake van een spectaculaire toename van die dekkingsgraad; voor bijna alle komt die nu op 100%. Auteur Xiaotian Chen verbindt daaraan als conclusie dat die betaalde databases wel de deur uit kunnen. Ik vind dat nog een beetje kort door de bocht, al wordt Google Scholar inderdaad een steeds geduchter concurrent voor die betaalde databases. Maar het gaat om meer dan alleen de dekkingsgraad en zelfs daar is nog wel het nodige op aan te merken. Tijd voor een eigen onderzoekje?

Advertenties

2 comments so far

 1. Janneke on

  Wat betreft Google Scholar; daar worstel ik al langer mee.

  Ook als je die dekkingsgraad buiten beschouwing laat doet google t niet slecht (ofja.. zelfs beter..);

  Howland, J. L., Wright, T. C. Boughan, R. A. & Roberts, B. C. (2008) How scholarly is Google Scholar? A comparison of Google Scholar to library databases
  http://crl.acrl.org/content/70/3/227.full.pdf

  Maar als je van ‘kamp betaalde database’ bent 😉 is dit misschien nog wel interessant:

  Jacso: Metadata Mega Mess in Google Scholar
  Online Information Review 34 (1) 2010: 175-191.
  http://www.jacso.info/gs-phantom-au/

  Maar daar vraag ik me wel bij af; hoe erg vinden onze gebruikers die ‘metadata mess’?

 2. […] Google Scholar Posted on 27/09/2010 by Jan de Boer Met dank aan Bert Zeeman, die op zijn beurt Wowter weer dankt, kwam ik bij het artikel Google Scholar’s Dramatic […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: