Weekoogst #22

Meten is weten
Dat in de Verenigde Staten bibliotheken onder grote financiële druk staan mag genoegzaam bekend zijn. De noodzaak om elke toegewezen dollar te verantwoorden is daardoor groter dan ooit en de Amerikaanse bibliotheekorganisaties maken er dan ook veel werk van hun aangesloten leden instrumenten in handen te geven om die verantwoording naar behoren te doen. Afgelopen week publiceerde de ACRL een lijvig rapport onder de titel The Value of Academic Libraries. A Comprehensive Research Review and Report. Dezelfde dag kwamen de collega’s van de ARL met een nieuwe SPEC Kit over Impact Measures in Research Libraries.

Bookless library
Met enige regelmaat staat het bericht met een grote kop in de krant (of op het scherm): de eerste echte bookless library is nu geopend. Deze week was het ook weer raak. Het gaat volgens het bericht op Inside Higher Ed om de Applied Engineering and Technology Library van de University of Texas in San Antonio. Er staat geen enkel boek in de bibliotheek en de studenten hebben via het draadloos netwerk toegang, althans volgens het bericht, tot 425.000 e-books en 18.000 elektronische tijdschriftartikelen (dat laatste zal wel tijdschriften moeten zijn). Blijkbaar is dat iets nastrevenswaardigs of modern, bookless. Ik moet er voorlopig nog niet aan denken.

Mobiele diensten
Afgelopen week eindelijk weer eens een teken van blogleven van collega Driek. Hij doet verslag van een studiedag in Engeland over mobiele bibliotheekdiensten en sluit die af met de verwijzing naar een blogpost waarin de nodige twijfels over nut en noodzaak van die mobiele diensten worden belicht. In die post ook een verwijzing naar een staafdiagram over de meest gebruikte mobiele diensten waar ook mijn oog deze week al op gevallen was. Waar de mobiele bibliotheekdiensten in passen is nog lang niet duidelijk.

Open Access in Rotterdam
Ik maakte vorige week al melding van de Open Access week die er aan zit te komen. Meestal wordt die week gebruikt voor het formuleren van allerlei ambities m.b.t. het open access publiceren, maar de rector van de Erasmus Universiteit heeft daar niet op willen wachten. Hij greep de opening van het academisch jaar al aan om een nieuwe doelstelling te formuleren: per 1 januari a.s. moeten alle Rotterdamse onderzoekers hun publicaties aanleveren bij het EUR-repository RePub. “Een aanslag op de monopoliepositie van uitgeverijen”, wordt het in het Rotterdamse Erasmus Magazine genoemd. Dat valt nog te bezien. 

De persoonlijke bibliothecaris
We laten onze gebruikers steeds meer zelf doen in de bibliotheek en proberen onze systemen ook zodanig in te richten dat gebruikers geen ondersteuning meer nodig hebben bij het vinden van de informatie voor hun onderwijs en onderzoek. We zijn er nog lang niet, maar we weten welke richting we op willen (na de bookless library de librarianless library?). Daarom vond ik het zo aardig om deze week te lezen dat Drexel University dit studiejaar begonnen is met alle 2.750 eerstejaars studenten een personal librarian toe te wijzen. Een groep van ruim 20 bibliotheekmedewerkers heeft als taak gekregen persoonlijke ondersteuning te bieden uitgaande van de kennis die zij over het curriculum en vakspecifieke informatiebronnen hebben opgebouwd. In de praktijk betekent dat ruim meer dan 100 studenten per bibliotheekmedewerker, en dan hebben we het alleen nog maar over eerstejaars. Desondanks, een sympathiek plan.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: