Ranking chaos

De TU Eindhoven is de beste Nederlandse universiteit! Hoezo? Nou, dat is toch de uitkomst van de nieuwe Times Higher Education ranking! Maar hoe kan dat nou? Ik lees woensdag toch nog in de krant dat de Erasmus Universiteit de beste van Nederland is, althans volgens de prestigieuze Leiden Ranking. Euhhhh??? En ik maar steeds denken dat Utrecht in Nederland eenzaam aan de top staat met haar glazende onderzoeksresultaten, zoals vorige maand uit de Australische High Impact Universities-ranking bleek: met een 49e plaats de enige Nederlandse universiteit in de top-50.

Ranglijsten zijn hot, zoveel mag duidelijk zijn. Maar het is ook enigszins chaos in ranglijstenland. De ene ranking na de andere buitelt over elkaar heen en iedere universiteit die er ergens op de eerste plaats komt te staan maakt daar goede sier mee. En dan is het wel sneu dat vanmorgen in een kadertje bij een Volkskrant-artikel over de kwaliteit van de Nederlandse universiteiten, onder de kop Een middelmatig wetenschapsland, de uitkomsten van de THE-ranking grafisch worden weergegeven zonder koploper Eindhoven! Staan ze een keer bovenaan, wordt ze dat blijkbaar weer niet gegund. Nu gaat Leiden ten onrechte met de eer strijken van hoogstgenoteerde Nederlandse universiteit.

           

Naast de toenemende chaos vallen nog een paar zaken op. Grote mediabedrijven gaan een steeds belangrijker rol spelen, Thomson Reuters (met Web of Science van ISI in haar portefeuille) en Elsevier (met WoS-concurrent Scopus) voorop. Ten tweede wordt de mediahype rond de bekendmaking van de rankings steeds groter. De spanning wordt weken vantevoren langzaam opgebouwd, terwijl de top-10 eigenlijk elke keer met grote nauwkeurigheid te voorspellen is. Maar, en dat is een derde trend, de rankings worden wel ook steeds gedetailleerder en meer en meer naar subdisciplines uitgesplitst. De komende weken, tot eind oktober, kunnen we iedere week van THE een nieuwe ranking voor een cluster disciplines verwachten, voor de technische wetenschappen volgende week al en voor de geesteswetenschappen in de laatste week van oktober. Dat maakt in ieder geval de kans groter dat ook eens wat andere dan de usual suspects kunnen zeggen ‘ik ben de beste!’.

Toch vond ik het uiteindelijk een geruststellende gedachte na de coup van Cambridge in de THE ranking dat Harvard in alle rankings die ik deze week onder ogen heb gehad gewoon weer de eerste is.

1 comment so far

  1. Victor Sreeram on

    Most of the university rankings schemes, ‘compare apples with oranges’ which results in vastly different ranking lists. High Impact Universities, although one dimensional in its approach that it considers only research impact, but avoids comparing ‘apples with oranges’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: