Weekoogst #21

Open Access Week
Nog ruim een maand en dan is het weer zo ver: wereldwijd wordt in het kader van de Open Access Week van 18 tot en met 24 oktober aandacht gevraagd voor het open access publiceren van resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Wereldwijd? Nee, in een heel klein hoekje van de wereld, grenzend aan de Noordzee, wordt Open Access Week een week eerder georganiseerd, nl. van 11 tot en met 15 oktober. Tja, een week later is het tenslotte herfstvakantie in het basis- en middelbaar onderwijs in een deel van het land en dan zijn al die open access-activisten natuurlijk op vakantie! 😉

Ranking nieuws
Tot vorig jaar trokken ze nog gezamenlijk op, Times Higher Education en QS (Quacquarelli Symonds Limited!) met hun World University Rankings en kon de UvA trots melden dat ze als enige Nederlandse universiteit tot de top-50 behoorde. Dit jaar is het allemaal anders. QS presenteerde afgelopen haar nieuwe ranking voor 2010, Times Higher Education volgt deze week met een eigen ranking én de UvA is, bij QS in ieder geval, buiten de top-50 gekukeld (maar de geesteswetenschappers doen het met een 29e plek juist weer buitengewoon goed). De grootste verrassing in de QS-ranking is echter dat deze niet aangevoerd wordt door Harvard, dat in alle rankings een abonnement heeft op de toppositie, maar door de University of Cambridge (met Harvard als tweede). Dat zal in het ranglijstjes-gekke Amerika hard aangekomen zijn.

HathiTrust groeit groter en groter
Van een wolk van een baby is de HathiTrust inmiddels uitgegroeid tot een puber met groeistuipen. Sloot vorige maand Yale University zich bij dit samenwerkingsverband van Amerikaanse universiteitsbibliotheken aan, vorige week was het de beurt aan Princeton. Beide instellingen zullen binnenkort hun eerste digitale files toevoegen aan wat inmiddels na Google Book Search de omvangrijkste database van gedigitaliseerde boeken, tijdschriften en ander gedrukt materiaal is. En in tegenstelling tot GBS weten we bij de HathiTrust precies om hoeveel en om welk materiaal het gaat: vandaag, 13 september, betreft het 6,633,306 banden (3,845,967 titels) waarvan een kleine 20% vrij raadpleegbaar is. Een korte introductie op de HathiTrust is hier beschikbaar.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: