Must Read

Collega Matthijs van Otegem van de KB zegt het tot twee keer toe in zijn recensie in de Informatie Professional van deze maand van de bundel The Idea of Order: deze verzameling studies is een must read, en daarom wordt het ook in de lead van het artikel nog maar een keertje extra herhaald.

En terecht. The Idea of Order ligt al een paar maanden bij mij op het stapeltje gelezen-maar-ik moet-er-nog-een-keer-over-bloggen. Bij deze dus. Het is een wat curieuze compilatie van drie qua aard en omvang verschillende studies, waarvan vooral die van Lisa Spiro en Geneva Henry over het al dan niet volledig digitaal kunnen zijn van een nieuw op te zetten wetenschappelijke bibliotheek het verdient om door iedereen die nadenkt over de wetenschappelijke bibliotheek van de nabije en verdere toekomst gelezen te worden. Niet alleen om de belangrijkste conclusie van de auteurs, door Matthijs samengevat met: ‘Can a Research Library be All-Digital? Nee, is hierop het antwoord. En dat is verbazend, gegeven de aanpak. (…) Conclusie: een geheel digitale bibliotheek kan dus niet, hoofdzakelijk digitaal wel.’

Maar vooral omdat de studie dwingt tot nadenken over wat Donald Barclay in een wat andere context als volgt beschreven heeft:

The challenge for academic librarians is how to reduce the size of onsite collections without either destroying the soul of their libraries or sending their faculty to the barricades.
This challenge—and it is a serious one—will require academic librarians to effectively communicate to skeptical faculty and, in many cases, students and alumni, a vision in which the academic library of the future remains a place where people come to think and learn.
Though all such visions certainly include a prime spot for the printed book, there is no patented formula for just what mix of printed books, technology, and space will best meet the needs of faculty, students, and scholarship. Each academic library, each campus, will need to find the right mixture and adjust it as technology and scholarship evolve. (mijn onderstreping)

Je zou het bijna als verplichte kost voor willen schrijven aan al diegenen die een mening hebben over nut en noodzaak van een nieuwe universiteitsbibliotheek op het Amsterdamse Binnengasthuisterrein. Net als het lot van Google Book Search ligt ook de toekomst van dat nieuwe gebouw op dit moment in de handen van een de rechter, alleen niet een in New York maar in Amsterdam. De universiteit doet ondertussen druk haar best de kritikasters van het plan de wind uit de zeilen te nemen.

Advertenties

2 comments so far

  1. Edwin on

    Dank voor de tip, ik ga het eens rustig lezen!

  2. Harrie Knippenberg on

    Heb het gelezen. Het is een mooi stuk werk. Inderdaad een must read.

    Bedankt voor het blog stukje. Dat verspreid ik hier in Nijmegen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: