Breaking News: Google Books Goes Dutch!

Ja, dit is het soort nieuws dat niet kan wachten tot de wekelijkse weekoogst-post. Vanmiddag maakten de Koninklijke Bibliotheek en Google’s Europese manager voor strategische samenwerking, Philippe Colombet, bekend dat Google in de komende jaren meer dan 160.000 rechtenvrije boeken uit de 18e en de 19e eeuw afkomstig uit de collectie van de KB gaat scannen. Al het materiaal komt beschikbaar via Google Books, de website van de Koninklijke Bibliotheek en op termijn ook via Europeana.

Voor Google sluit deze overeenkomst naadloos aan bij de eerder dit jaar al met de Italiaanse en Oostenrijkse nationale bibliotheken afgesloten overeenkomsten (die met de Denen zit blijkbaar nog steeds in de pijplijn), terwijl de KB in een klap een geweldige slag slaat in de realisering van haar voornemen al hetgeen in Nederland gedrukt is in de komende jaren digitaal beschikbaar te stellen. Het landelijke Libratory-project, waar achter de schermen nog druk aan gewerkt wordt, richt zich op materiaal gedrukt tot 1800 en voor de periode daarna gaat Google nu dus aan de slag.

Ik ben benieuwd hoe openbaar (of juist geheim) de overeenkomst tussen de KB en Google is en wat de KB wel en niet de komende jaren aan details over het project mag vrijgeven. De passages daarover op de website van de UB Gent, al sinds enkele jaren een Google Books-partner, vind ik nog steeds uitermate onbevredigend.

Maar dat laat onverlet dat met deze overeenkomst een geweldige sprong voorwaarts genomen kan worden; een sprong die zonder de dollars van Google zeker niet mogelijk zou zijn geweest.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: