De worsteling met e-books

In een eerdere post besteedde ik al een keer aandacht aan een van de masterscripties uit ons digitale scriptiebestand, Scripties Online. Inmiddels worden daar op jaarbasis ca. 400 masterscripties voor de geesteswetenschappen opgenomen die open access raadpleegbaar zijn; daarnaast worden er nog eens ruim 100 masterscripties in het bestand gearchiveerd waarvoor de auteur geen toestemming heeft gegeven voor openbaarmaking. Per masteropleiding verschillen de aantallen beschikbare scripties overigens aanzienlijk, een getrouwe afspiegeling van de verschillen in populariteit tussen de masteropleidingen.

Een van de laatste aanwinsten is de scriptie E-books in Nederlandse universiteitsbibliotheken van Marieke Doornbos. Het geeft de stand van zaken met betrekking tot het aanbod en de wijze van beschikbaarstelling van e-books bij de UKB-bibliotheken. Het totaalbeeld dat daaruit oprijst zal niet onbekend voorkomen: alle UBs zijn voorzichtig bezig e-books in hun aanbod van wetenschappelijke informatie op te nemen, experimenten vieren hoogtij en de UBs zijn alle nog zoekende naar de beste wijze van ontsluiting en beschikbaarstelling. Zoals gezegd, dat verrast allemaal niet heel erg, maar Doornbos heeft het wel allemaal heel systematisch uitgezocht voor de betrokken bibliotheken en dat zal toch voor de afzonderlijke bibliotheken informatie opleveren waar ze hun voordeel mee kunnen doen.

Jammer is wel dat de scriptie de situatie beschrijft van een jaar geleden, in mei 2009 (en zoals bekend gaan de ontwikkelingen rond e-books razendsnel), en dat Doornbos zich exclusief baseert op informatie die beschikbaar was op de websites van de betrokken bibliotheken en niet heeft geprobeerd haar inzichten te verdiepen door bijvoorbeeld interviews met beleidsbepalende medewerkers uit de verschillende bibliotheken. Maar misschien leg ik dan m’n persoonlijke lat voor afstudeerscripties wel weer te hoog.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: