Nog één dag!

Afgelopen week eindelijk even de tijd gevonden om de tentoonstelling De eerste foto’s van Amsterdam 1845-1875 in het Stadsarchief te bezoeken. In de eerste plaats natuurlijk voor die tentoonstelling zelf, maar daarnaast ook in de hoop een specifieke plek gefotografeerd te zien, nl. de (dan nog ongedempte) Nieuwezijds Voorburgwal met uitzicht op de achterkant van het Paleis op de Dam. Sinds Madrid speelt dat beeld steeds door m’n achterhoofd en aangezien de Nieuwezijds pas in 1884 gedempt is was het niet onmogelijk dat de voormalige Bloemmarkt ergens op zou duiken.

Mooie tentoonstelling met veel foto’s van plekken in de stad die inmiddels onherkenbaar veranderd zijn. Maar geen foto van de Nieuwezijds, althans niet vanuit het perspectief waar ik zo geïnteresseerd in ben. Daarvoor had ik ook helemaal niet naar die tentoonstelling hoeven gaan, want de Beeldbank van het Stadsarchief biedt bij een zoekactie op ‘Bloemmarkt’ met een paar muisklikken 12 tekeningen en etsen van deze locatie, waaronder deze van Jan de Beijer:

En toen ik even later op ‘Pijpenmarkt’ zocht, kwam daar toch ook een foto uit ca. 1875 tegen met het inmiddels bekende uitzicht:

Maar dat was niet eens het meest verrassende dat ik aantrof.

Dat was namelijk deze tekening van het achteraangezicht van het toenmalige Stadhuis op de Dam, schijnbaar alleen staand, zonder verdere stedelijke bebouwing.

Leuk om op deze manier je eigen geboortestad toch steeds weer van een andere kant te bezien.

En voor die tentoonstelling resteert nog één dag, dus (ondanks het mooie weer) gaan!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: